Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că duminică a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează agenţia BTA.

După două teste PCR negative, astăzi am fost testat pozitiv. Simt un disconfort general. Doctorii mi-au recomandat să stau acasă, a scris Borisov pe Facebook, adăugând că a informat autorităţile sanitare despre contacţii săi.

El anunţase vineri că intră în autoizolare, întrucât a fost contact al ministrului adjunct al dezvoltării regionale, Nikolay Nankov, testat pozitiv pentru COVID-19. Sâmbătă, inspectoratul de sănătate din Sofia l-a înştiinţat pe Borisov că poate ieşi din carantină după ce rezultatul său la două teste a fost negativ. Însă un al treilea test a ieşit pozitiv duminică.

Situaţia la zi în Bulgaria: Cazuri de coronavirus: 37.562 Decese: 1.084 Recuperat: 18.232

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus au crescut şi în Bulgaria de la începutul lui octombrie, vineri fiind raportate un nou record zilnic de 1.595 de noi infectări şi totalul de la începutul pandemiei ajungând la 34.930, cu 1.064 decese în ţara cu circa 7 milioane de locuitori.

Joi, Ministerul Sănătăţii de la Sofia a anunţat că purtarea unei măşti devine obligatorie în spaţiul public exterior acolo unde menţinerea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri nu este posibilă, cum este în pieţe, în gări şi în staţiile de metrou, pe străzile aglomerate şi la cozi, informează Agerpres.

Informaţii specifice ţării la ora actuală

  • Bulgaria are 37.562 de cazuri raportate de COVID-19 în interiorul granițelor sale.
  • Bulgaria are 1.084 decese raportate de COVID-19 în interiorul granițelor sale.
  • Bulgaria urmează îndrumările OMS și ECDC privind diminuarea amenințărilor.
  • Magazinele alimentare, restaurantele, farmaciile și magazinele rămân deschise. Consumabile, inclusiv alimente și medicamente, rămân abundente.
  • Măști: Toate persoanele trebuie să-și acopere gura și nasul cu o acoperire în toate spațiile publice interioare (inclusiv spitale, farmacii, instituții administrative, magazine, mall-uri, biserici, muzee și toate mijloacele de transport public, inclusiv stațiile de cale ferată, autobuz și metrou și aeroporturi, etc.) precum și în spațiile publice deschise unde există o mulțime de oameni și imposibilitatea de a observa o distanță fizică de 1,5 m.
  • Excepții: a) clienții restaurantelor și barurilor; (b) sportivi în aer liber și în interior în timpul activității fizice; c) participanți la evenimente de congres / conferință, briefing-uri, conferințe de presă și seminarii în timpul unui discurs (prelegere, prezentare etc.), observând o distanță fizică de 1,5 m față de ceilalți participanți; d) participanți (prezentatori și invitați) la programe de televiziune, observând o distanță fizică de 1,5 m față de ceilalți participanți; e) copii cu vârsta de până la 6 ani.
  • Sărbătorile de grup cu prezența a peste 30 de persoane în interior și în aer liber (inclusiv nunți, baluri, botezuri etc.) nu sunt permise.