Haos la Radet. Riscăm să stăm în frig la iarnă. Nu sunt bani nici de revizii

Haos la Radet. Riscăm să stăm în frig la iarnă. Nu sunt bani nici de revizii

Șefii Regiei nu au aprobat niciun plan coerent pentru verifi carea și repararea instalației prin care este furnizată energia termică în Capitală. Oamenii riscă să plătească facturi uriașe la iarnă sau să nu aibă căldură.

Deși este jumătatea anului, iar în această perioadă ar trebui să se facă reparații și să se verifice instalațiile de apă caldă și căldură din sistemul centralizat, muncitorii de la RADET stau. Nu pentru că nu ar vrea să munciască, ci pentru că nu sunt bani nici măcar pentru a se cumpăra țeavă de schimb sau robineți pentru avarii.

Întrebați care o să fie consecințele la iarnă, șefii Regiei au spus sec: să sperăm că vom putea livra căldură, nu vor fi pierderi mari și nu va fi mai rău ca iarna trecută, când jumătate de iarnă s-a livrat energie termică și apă caldă care nu erau la parametri optimi.

Conturi blocate

Reporterii EVZ au stat de vorbă atât cu muncitorii de la punctele termice, cât și cu mai-marii RADET, pentru a vedea cum se poate rezolva situația, având în vedere că lunile trec și vine iarăși sezonul rece. În timp ce muncitorii au povestit că ei anunță punctele cu probleme și încearcă, „cu ce au”, să repare țeava spartă sau robineții stricați, șefii Regiei spun că nu au ce face atât timp cât nu au bani de investiții, Curtea de Conturi a pus proprire pe aproape 85% din bani Regiei, iar fuziunea cu ELCEN, care ar putea salva situația, nu se face, deși edilii promit unirea RADET-ului cu Electrocentrale București de aproape un an și jumătate.

„Dacă se făcea unirea de anul trecut din toamnă, se ștergeau datoriile și nu mai eram în această situație, să nu putem întreține sistemul de termoficare. Abia sunt bani de salarii acum”, au explicat mari-marii Regiei, care acum așteaptă să vadă ce se întâmplă, având în vedere că în interiorul instituției se duce o luptă politică pentru conducere de aproape doi ani, iar șefii au fost schimbați de mai multe ori. Mai mult, cel care a fost responsabil cu unirea celor două instituții, viceprimarul Marcel Nicolaescu a dat zeci de termene reporterilor EVZ, care l-au întrebat periodic, din martie 2013 și până săptămâna trecută, când se va avea loc unirea celor două instituții și se vor șterge datoriile, pentru ca RADET să devină funcțional. Numai că, niciunul din termene nu a fost respectat. Iar acum Nicolaescu a plecat, în locul lui fiind numit un membru al partidului lui Dan Diaconescu- Richard Vicențiu.

Denunțuri la DNA

Mai mulți oameni de afaceri au făcut denunțuri la DNA, anul trecut, în care au arătat că directorii din RADET sprijineau unele societăți comerciale în schimbul unor sume de bani, stabilite prin aplicarea unui procent de 3-5% din valoarea contractelor. Potrivit DNA, alți bani erau solicitați de șefii RADET în momentul în care se făceau efectiv plățile, mai exact, șefii Radet cereau procente de 4-10% din banii pe care îi livra. În locuințele mai multor directori, care sunt judecați în prezent, anchetatorii au găsit zeci de mii de euro.

Oprescu a reclamat furturile pe care nu le-a văzut timp de cinci ani

Deși a ajuns edil-șef al Capitalei în 2008, Sorin Oprescu a reclamat devalizarea RADET-ului abia în 2012, când a depus o plângere în acest sens. Cert este că Regia a fost furată, constant, iar instituția a ajuns să aibă datorii de aproape 220 de milioane de euro.

În prezent, pe masa primarului general și a aleșilor există un proiect care prevede unirea Regiei cu ELCEN și ștergerea datoriilor istorice, măsură care ar putea salva instituția care livrează căldură și apă caldă în sistemul centralizat din București. Mai mulți consilieri generali avertizează că măsura trebuie făcută cum trebuie, altfel ea va fi calul troian care va face ca instituția să ajungă pe mâinile unor privați mult prea devreme. Motivul: în proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de oportunitate privind transformarea instituției în societate comercială, pe care îl contestă atât aleșii generali liberali, cât și cei democrat-liberali, nu sunt trecute date concrete care să arate cum va evolua prețul plătit de populație, iar edilii au schimbat termenul până la care firma nouă, care se va numi RADET SA, va fi deținută exclusiv de Consiliul General al Capitalei, de la 10 ani - la un an și jumătate. „Este un termen mult prea scurt. Este clar că se pregătește privatizarea Regiei și, după exemplul Apa Nova -, ar trebui ca edilii să fie mai atenți”, sunt de părere sindicaliștii care reprezintă angajații Regiei.