Haos la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Migranţii şi-au pus copiii pe linia ferată după ultima declaraţie a Angelei Merkel
- Dodo Romniceanu
- 29 februarie 2016, 13:28
Situaţie tot mai tensionată la graniţa Greciei cu Macedonia, unde sute de migranţii au forţat gardul de protecţie de la frontieră sau şi-au luat copiii în braţe şi s-au întins pe linia ferată pentru a împiedica trecerea trenurilor, în semn de protest că nu li se permite să-şi continue drumul spre Germania. Tensiunile din ultimele ore au fost alimentate şi de recenta declaraţie a cancelarului german Angelei Merkel care a precizat la Atena că Uniunea Europeană nu poate lăsa Grecia "să se prăbușească în haos" din cauza valului de refugiaţi.
Tensiunile dintre ţările membre UE s-au amplificat tot mai multe pe fondul crizei refugiaţilor, cancelarul austriac declarând că Grecia se comportă ca o agenţie de voiaj pentru migranţii care speră să ajungă în alte zone ale Europei.
“Estimăm că numărul celor care vor fi blocaţi pe teritoriul Greciei va fi în curând de aproximativ 50.000-70.000”, a declarat ministrul grec pentru migraţie Yiannis Mouzalas pentru Mega TV, explicând că în prezent ar fi vorba de 22.000 de persoane în Grecia.
Frontiera greco-macedoneană a fost închisă, luni, din nou, după ce aproximativ 300-400 de imigranți, în majoritate irakieni și sirieni, au fost autorizați să treacă în zori în Macedonia, în timp ce numărul de imigranți și refugiați rămași blocați de partea elenă a frontierei, în centrul grecesc de la Idomeni, se ridică la peste 6.000 de persoane.
De-a lungul zilei de duminică, Macedonia nu a lăsat aproape niciun imigrant să-i treacă frontiera, în timp ce cu o zi înainte 300 de irakieni şi sirieni fuseseră autorizaţi să intre pe teritoriul său.
După zile întregi de aşteptare, oamenii şi-au pierdut însă răbdarea şi au început să protesteze, mai întâi paşnic cu mesaje de genul “Deschideţi frontierele” sau “Suntem oameni, nu animale”. Între timp tensiunea a crescut iar migranţii au început să se manifeste mai vehement, încercând la un moment dat chiar să forţeze gardul de protecţie de la graniţă. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri, iar violenţele s-au încheiat după câteva minute.
„Sunt pe drumuri de 17 zile cu familia şi cei doi copii ai noştri. Nu mai ştim ce să facem”, a declarat un sirian pentru Athens News Agency.
Macedonia este prima țară de pe ruta balcanică, utilizată de către imigranții care sosesc în insulele grecești din Turcia cu scopul de a ajunge în țările Europei Centrale și de Nord.
După restricțiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croația, Slovenia — țări membre ale Uniunii Europene—, precum și de către Macedonia și Serbia, care au limitat numărul de imigranți cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, față de 22.000 în prezent.
O reuniune ministerială extraordinară este programată a Atena pentru a elabora un plan de urgență în scopul rezolvării acestei probleme, au indicat mass-media elene.
Atena a protestat în mod repetat împotriva deciziilor unilaterale ale anumitor țări din cadrul Uniunii Europene, în special Austria, în privința crizei imigranților. Premierul grec Alexis Tsipras a cerut vineri o “distribuire proporțională” a responsabilităților între toate țările membre pentru a păstra unitatea în Europa.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a afirmat duminică seara că UE “nu poate lăsa Grecia să se scufunde în haos în fața afluxului de imigranți”. "Puteți crede că țările din zona euro au luptat până în ultimul moment pentru ca Grecia să rămână în zona euro iar un an mai târziu, la final, să lăsăm Grecia să se prăbușească în haos?", a declarat Angela Merkel în cursul unei emisiuni de televiziune, lansând un apel pentru ca Atena "să nu fie abandonată astfel".
Pentru gestionarea mai bună a fluxului de migranți, Macedonia și celelalte țări de pe așa-numita “ruta balcanică” folosită de refugiați în drumul lor spre Europa Occidentală au convenit să închidă frontierele dintre ele pentru 36 de ore și apoi să înceapă intrarea a numai 580 de persoane în fiecare zi, scrie Agerpres.