Haos în Ungaria. Scene dramatice în gările din nord. Viktor Orban rămâne ferm

Haos în Ungaria. Scene dramatice în gările din nord. Viktor Orban rămâne ferm

Tensiunea este în continuare uriaşă nu doar în Gara Keleti din Budapesta, ci şi în alte două gări din nordul Ungariei, unde au ajuns numeroşi refugiaţi ce credeau că trenurile în care s-au urcat din Budapesta îi duc peste graniţă, în Germania sau Austria. “Unii sunt într-adevăr refugiaţi, dar mulţi alţii nu fug de război şi persecuţii, ci au pornit către Europa în speranţa că vor găsi un trai mai bun”, a precizat răspicat premierul ungar Viktor Orban, supranumit de presa internaţională premierul anti-imigraţie.

Scene greu de privit în gara Bicske, oraş aflat la aproximativ 40 kilometri de capitală, unde refugiaţii s-au luptat cu poliţia care avea ordin să îi urce în autobuze şi să-i transporte în taberele de refugiaţi din apropiere. După ce a călătorit ore în şir cu trenul despre care credea că îi duce în Germania, un tată şi-a luat copila în braţe şi a încercat să fugă de poliţişti. Aceştia voiau să îi urce în autobuzele care să îi ducă în taberele de refugiaţi. Tentativa bărbatului a eşuat rapid. Poliţiştii l-au prins după doar câţiva paşi. Un altul şi-a luat soţia însărcinată şi s-a întins pe linile de cale ferată. Femeia avea în braţe un copil de aproximativ un an.  Bărbatul a fost încătuşat şi dus în arest, în timp ce soţia a rămas pe peron jelindu-şi soarta blestemată. Presa a fost apoi gonită din gara care a fost declarată de autorităţi "zonă de operaţiuni".

Tensiuni au fost şi în gara din Nagyszentjanos de la graniţa cu Slovacia, unde 80 de refugiaţi au rămas în gară şi refuză să se urce în autobuze care să-i ducă în tabere speciale. Şi aceştia plecaseră din gara din Budapesta, crezând că vor ajunge în Austria, cu toate că se anunţase în repetate rânduri că toate trenurile internaţionale sunt suspendate până la o dată neprecizată, transmite Digi24.

“Nu vrem apă sau ceva de băut. Nu vrem nimic de la voi. Vor să ne ducă la autobuze, dar noi refuzăm. Putem merge pe jos. Nu e nicio problemă pentru noi. Putem merge pe jos o zi, doar eliberaţi-ne! Am fugit din Siria, pentru că acolo nu aveam drepturi şi nu eram liberi. Am venit aici. Ne-au spus că mergem către Austria. Ne-au spus să ne dăm jos din tren, ne-au forţat să facem asta. Avem bilet valabil, avem toate actele, vrem să ajungem în Germania”, a povestit o femeie. Disperaţi că nu pot ajunge în vestul Europei, aşa cum le spuseseră autorităţile maghiare, mai multi imigranţi s-au trântit pe şine şi au refuzat să fie duşi în tabăra de refugiaţi.

Aproximativ 3.000 de persoane au participat la o demonstraţie în centrul Budapestei joi seara, în semn de susţinere faţă de refugiaţi şi împotriva planurilor Guvernului condus de Viktor Orban de a impune restricţii în domeniul migrării. Mitingul, organizat de către asociaţia Migration Aid a început la Gara Nyugati, iar participanţii au mărşăluit până în Piaţa Kossuth, lângă Parlament. Unii participanţi agitau bannere cu sloganul "Nu în numele meu!", manifestându-şi astfel dezaprobarea faţă de măsurile pe care le-a propus Guvernul.

Zsuzsanna Zsohar de la Migration Aid a susţinut un discurs, în Piaţa Kossuth, cerând Parlamentului să nu adopte cele "44 de pagini de inumanitate" şi să retragă proiectele de legi. În schimb, sunt necesare legi chibzuite şi eficiente, a subliniat activista. Ea a cerut ca politica Ungariei în domeniul imigraţiei să susţină sistemul de cote propus de către Uniunea Europeană (UE).

Cei mai mulţi dintre imigranţii sosiţi clandestin în Europa nu sunt refugiaţi, ci persoane care vin în Uniunea Europeană doar pentru un nivel de trai mai bun, a declarat joi la Bruxelles premierul ungar Viktor Orban, el subliniind de asemenea că ţara sa nu doreşte să găzduiască mulţi musulmani, iar o eventuală instituire a unui mecanism de redistribuire a refugiaţilor prin cote obligatorii nu va face decât să încurajeze şi mai mulţi imigranţi să pornească înspre Europa, transmit agenţiile Reuters, DPA şi MTI.

“Europa nu trece acum printr-o criză a refugiaţilor, pentru că cei mai mulţi dintre imigranţii ilegali nu sunt refugiaţi (...) Unii sunt într-adevăr refugiaţi, dar mulţi alţii nu fug de război şi persecuţii, ci au pornit către Europa în speranţa că vor găsi un trai mai bun”, a apreciat Viktor Orban după întrevederea avută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cât despre ideea de redistribuire a refugiaţilor prin cote obligatorii între statele UE, înaintată oficial din nou de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Francois Hollande, Orban consideră că este o soluţie “iluzorie”, iar instituirea unui asemenea sistem nu ar face decât să încurajeze şi mai mulţi imigranţi să vină în Europa.

“Dacă liderii europeni vor continua să transmită mesajul că ţările lor sunt pregătite să primească pe toată lumea, va veni momentul când zeci de milioane vor sosi la graniţele Europei”, lucru ce ar putea să însemne “sfârşitul Europei”, a avertizat şeful executivului ungar.  “Există un număr tot mai mare de imigranţi care nu provin din zone de război şi sursa acestora este nelimitată”, a subliniat el.

Drept urmare, Orban consideră că în acest moment prioritatea Uniunii Europene ar trebui să fie restabilirea controlului asupra frontierelor sale externe, iar orice alte măsuri - inclusiv redistribuirea refugiaţilor prin cote obligatorii - ar trebui discutate într-o etapă ulterioară.