Haos în industria alimentară. Patronatele, nemulțumite de ordinul lui Adrian Câciu

Haos în industria alimentară. Patronatele, nemulțumite de ordinul lui Adrian CâciuSursa foto: Dreamstime.com

De la 1 iunie a intrat în vigoare legea prin care au fost acordate unele facilităţi salariale în sectorul agricol şi în industria alimentară. Noile reglementări legislative au efecte asupra producătorilor de zahăr, lapte și ulei, deoarece facilitățile salariale se vor acorda numai angajatilor din societățile comerciale care realizează în România 80% din producția lor.

Facilitățile salariale acordate pentru industria alimentară și sectorul agricol au fost printre cele mai așteptate măsuri fiscale de către angajați, care primesc printre cele mai mici salarii din țară.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a decis, conform ordinului nr. 1.525/2022, că facilitățile salariale se vor acorda numai angajaților din societățile comerciale care realizează în România 80% din producția lor.

Astfel, nu s-a luat în calcul faptul că există foarte multe situații în care, din cauza lipsei de materii prime din producția internă, societățile importă produs finit pe care îl ambalează în România. Acesta este ulterior vândut fie în Româna, fie trimis la export, dar el aduce bani producătorului, bani din care sunt plătite taxe către statul român.

„Precizăm că aceste produse sunt complementare producției de alimente din surse exclusiv românești și sunt absolut necesare în industrie în anii în care producția locală nu poate asigura întreaga cantitate de materie primă necesară a procesării și consumului local (de exemplu, zahăr, făină pentru panificație etc). Se utilizează același personal și echipamente, materiale și consumabile, depozitare și linii tehnologice de sortare și ambalare.

Pentru evitarea unor neconcordanțe sau eventuale penalizări din partea controlului fiscal, vă rugăm să ne confirmați eligibilitatea acestor activități în cadrul art. 60 pct.7 lit a) din Codul Fiscal și astfel luarea lor în calculul celor 80% din cifra de afaceri totală, conform OM 1525/2022”, se arată într-o adresă transmisă Ministerului Finanțelor după ce ordinul semnat de ministrul Adrian Câciu i-a bulversat pe mulți dintre producători.

Forța de muncă împrumutată, exclusă din lege

O altă problemă reclamată este și cea legată de utilizarea angajaților luați de la societățile de plasare a forței de muncă.

Ei sunt folosiți sezonier în fabricile din industria alimentară, dar pentru că societățile care plasează forța de muncă au un alt cod CAEN decât cel la care face referire legea prin care s-au acordat facilitățile salariale angajatilor, aceștia nu pot beneficia de ele pe perioada în care lucrează în industria alimentară sau agricultură, deși fac aceeași muncă precum salariații care beneficiază de prevederile legii.

Facilitățile salariale acordate

Legea privind acordarea facilităților salariale prevede o majorare a salariului minim brut la 3.000 de lei pentru angajații din industria agricolă și alimentară începând cu data de 1 iunie 2022 și până pe 31 decembrie 2028.

Angajații din cele două sectoare vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75% pentru aceeași perioadă.

Astfel, angajații din industria agricolă și alimentară vor avea același regim de salarizare precum cel introdus în construcții.

La un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primea un salariu net de 1.775 lei, iar odată cu aplicarea facilităților el încasează 2.363 lei net, ceea ce reprezintă o creștere de 588 lei/lună.

„Din păcate, absența unui dialog real conduce la luarea unor măsuri doar parțial bune. Același lucru s-a întâmplat și cu normele emise recent de Ministerul Finanțelor pentru aplicarea legii prin care se acordă facilități fiscale salariaților din industria alimentară și agricultură.

În continuare sunt omiși de la prevederile ei salariații din sectoarele apă minerală, sucuri și bere. Greșelile nu se opresc aici, ignorându-se faptul că există anumite particularități ale activității în industria alimentară, iar impunerea unui procent de 80% din materia primă folosită să provină din producția internă este o altă gafă.

M-am săturat ca de ani de zile să auzim doar lozinci în ceea ce privește interdicțiile impuse de Comisia Europeană, timp în care salariile românilor rămân mici, iar muncitorii calificați ne pleacă din țară. Oare Comisia Europeană sau Guvernul nostru se gândește că aceste erori și diferențe uriașe de venituri există în condițiile în care prețurile de la noi sunt comparabile cu cele din Vest?”, a precizat Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, potrvit jurnalul.ro.