Evenimentul Zilei > Social > Hans Kluge, reprezentant OMS, este mulțumit de capacitatea României de a gestiona criza COVID-19
Hans Kluge, reprezentant OMS, este mulțumit de capacitatea României de a gestiona criza COVID-19

Hans Kluge, reprezentant OMS, este mulțumit de capacitatea României de a gestiona criza COVID-19

Hans Kluge a fost prezent, miercuri, la Palatul Cotroceni, la evenimentul cu tema "Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică", organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. În alocuțiunea proprie, reprezentantul OMS a realizat o sinteză deosebit de realistă și profundă a situației pandemice actuale.

România a reuşit foarte bine să dovedească faptul că are capacitate instituţională, solidaritate a comunităţii şi devotament eroic al lucrătorilor din sănătate”, a declarat directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, amintind de sacrificiul medicului Cătălin Denciu de la Spitalul din Piatra Neamţ, relatează Agerpres .

Hans Kluge la Palatul Cotroceni

Hans Kluge a fost prezent, miercuri, la Palatul Cotroceni, la evenimentul cu tema „Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.

„România este un exemplu pozitiv în regiune, luând măsuri cuprinzătoare şi oportune la timp, astfel încât să se poată gestiona această stare de urgenţă fără precedent. În ciuda faptului că această pandemie ridică în continuare probleme, România a reuşit foarte bine să îşi arate capacitatea instituţională, solidaritatea comunităţii şi devotamentul eroic al lucrătorilor din sănătate.

Eroul anului 2020 – un medic român

Sunt foarte bucuros că ţara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, declarându-l eroul anului 2020″, a spus oficialul OMS.

La sfârşitul anului trecut, medicul Cătălin Denciu a fost rănit în incendiul care a cuprins secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, în timp ce încerca să salveze mai mulţi pacienţi.

Medicul a suferit arsuri şi a fost transferat la un spital din Belgia pentru a primi îngrijiri medicale. În incendiu au fost rănite uşor şi două asistente şi un alt medic din cadrul secţiei de ATI. Zece pacienţi cu COVID-19 au decedat în incendiu.

Vaccinarea anti-COVID-19 va aduce speranță și optimism

Reprezentantul OMS a vorbit în alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni şi despre importanţa vaccinării anti-COVID-19, dar şi despre faptul că pandemia SARS-CoV-2 a adâncit diferenţele sociale.

„Cu vaccinarea şi lecţiile învăţate pe parcursul crizei, anul acesta vom putea sărbători ziua aceasta cu ceva mai multă speranţă şi optimism. Dar, de asemenea, cu mai multă prudenţă şi îngrijorare.

Când a lovit COVID, a lovit o comunitate globală care era caracterizată de inegalitate, care între timp s-a exacerbat, dăunând societăţilor şi economiilor, ne forţează să facem faţă lipsurilor din stilul nostru de viaţă şi din sistemele pe care le-am construit”, a arătat Hans Kluge, potrivit traducerii oficiale.

Sistemele de sănătate sub o presiune fără precedent

Comunităţile şi sistemele de sănătate au fost puse sub o presiune „fără precedent”, în contextul actual al pandemiei a spus oficialul OMS.

„Impactul se va resimţi luni şi ani de acum încolo. Sunt necesare abordări multidisciplinare şi sprijin suplimentar din partea comunităţilor şi sistemelor de sănătate şi asigurări sociale.

Serviciile de sănătate au fost afectate destul de grav la nivel global. Au rămas milioane de oameni care suportă costurile, în termeni de bunăstare emoţională, socială şi economică. Estimările sugerează că, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a venitului, criza actuală împinge gospodării anterior stabile în direcţia sărăciei”, a subliniat oficialul OMS.

Pandemia a acutizat inegalitățile de gen

Hans Kluge a subliniat că pandemia a cauzat şi inegalităţi de gen.

„Datele recente din mai multe ţări arată că femeile infectate cu COVID-19 care lucrează în sănătate sunt de două sau de trei ori mai multe decât bărbaţii”, a mai spus Kluge.

Hans Kluge a fost decorat cu o distincție de onoare la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis, președintele României.