Un falsificator de artă olandez l-a păcălit, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pe Hermann Goring, omul doi în ierarhia nazistă, după Hitler, vânzându-i o lucrare falsă după pictorul olandez Jan Vermeer.
Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer este considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi, fiind recunoscut drept un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Spre deosebire de alți pictori din epoca sa, a pictat destul de puțin, în medie cam două tablouri pe an.
În paranteză fie spus, se pare însă că era foarte foarte bine plătit, banii câștigați fiindu-i suficienți pentru a asigura cele necesare familiei sale extrem de numeroase. Pictorul a avut nu mai puțin de 15 copii, împreună cu soția sa Catharina Bolnes, cu care s-a căsătorit în 1659, din care i-au supraviețuit 11.
Specialiștii apreciază că întreaga operă a lui Jan Vermeer, vorbim de cea considerată autentică, numără doar 37 de lucrări. Cele mai multe reprezintă scene cotidiene sau alegorii.
Un pictor tentant pentru falsificatori
Dat fiind că a pictat atât de puțin, raportat la renumele și popularitatea sa, Jan Vermeer a fost un pictor foarte tentant pentru falsificatorii de artă. Nu puțini au fost cei care s-au gândit să câștige bani de pe urma sa, falsificându-i operele.
Este și cazul lui Han van Meegeren, un artist olandez din anii celui de-al doilea Război Mondial. Atras de lucrările lui Vermeer, acesta și-a încercat norocul și a pus la cale un plan care, ce să vezi, i-a reușit.
Mai întâi a luat o pânză pe care a frecat-o cu cerneală, făcând să pară că data din epoca pictorului, apoi s-a pus pe treabă. Inteligent, a imitat stilul din tinerețe al maestrului. Mai întâi a picat un tablou, pe care l-a prezentat unui expert în arta lui Vermeer, inventând o întreagă poveste despre proveniența lucrării.
Expertul a picat în cursă și, fără să-și dea seama că are de-a face cu un fals, a declarat tabloul original, foarte „Vermeer”. Reușita l-a făcut pe Han van Meegeren să falsifice, prin aceeași metodă încă cinci tablouri, pe care le-a vândut pentru 2 milioane de dolari, la vremea aceea, aproximativ 30 de milioane de dolari în zilele noastre.
Göring păcălit de van Meegeren
Se întâmpla în 1943, iar în schimbul falsului, Han van Meegeren a primit 200 de lucrări ale pictorilor olandezi, furate de Germania la începutul războiului.
Hermann Göring (12 ianuarie 1893 - d. 15 octombrie 1946) a fost al doilea în ierarhia partidului național-socialist (nazist) și a celui de-al Treilea Reich, după Adolf Hitler și comandantul aviației militare, Luftwaffe, a Germaniei naziste. De numele său sunt legate înființarea primelor lagăre de concentrare și a Gestapo-ului, temuta poliție secretă de stat din Germania nazistă.
În anul 1940, Hitler l-a promovat pe Göring la rangul de Reichsmarschall, un grad superior creat special, iar în 1941 l-a desemnat ca succesor al său la conducerea Germaniei naziste.
Povestea elegantei Venus din Milo. Femeia întrecută în frumusețe doar de Mona Lisa
După înfrângerea Germaniei la 9 mai 1945, Göring a fost judecat pentru crime de război și crime împotriva umanității la Nürnberg și a fost condamnat la moarte. S-a sinucis, în timp ce aștepta executarea sentinței, în celula închisorii unde era deținut.
Mare amator de artă, el și-a constituit o importantă colecție de tablouri, în mare parte furate de trupele naziste din zonele ocupate, formată din lucrări ale unor pictori celebri.
Acuzat de colaborare cu naziștii, condamnat pentru fraudă
După război, când Germania a fost înfrântă, falsificatorul a fost acuzat de autoritățile olandeze de colaboraționism cu naziștii. Doar îi vânduse un Vermeer, unul dintre cei mai apreciați pictori olandezi, lui Goring, unul dintre cei mai importanți oameni din al treilea Reich.
Han van Meegeren a scăpat de acuzațiile spunându-le judecătorilor că nu puate fi condamnat pentru că îl păcălise pe Hermann Göring vânzându-i un fals. Mai mult, a spus el, astfel, a făcut ca alte aproximativ 200 de lucrări ale pictorilor olandezi să revină acasă, recuperându-le de la oficialul nazist.
Ca să dovedească cele spuse, van Meegeren a pictat în fața autorităților un alt fals, în stil Vermeer, folosindu-se de tehnicile și materialele sale.
Omul a fost convingător, acuzațiile au fost retrase și, mai mult, a fost proclamat erou. Acest lucru nu l-a scăpat, însă, de închisoare. Judecătorii l-au găsit vinovat pentru fals și l-au închis un an pentru fraudă.
Comoara din mina de sare
Se pare că și Adolf Hitler, omul care a transformat o mare parte a Europei în ruine, a fost un admirator al lui Jan Vermeer. Fuhrerul și-a fi pus oamenii să caute tablourile apreciatului pictor olandez și să i le aducă pentru colecția personală Ceea ce s-a și întâmplat.
Către finalul celui de-al doilea Război Mondial, Hitler a dat ordin ca toate picturile maestrului olandez, împreună cu multe altele, aparținând unor mari nume ale artei europene, precum Leonardo da Vinci, Rembrandt, Van Eyck etc. să fie adăpostite într-o veche mina de sare de pe teritoriul Austriei.
În momentul în care trupele aliate au ajuns aproape de Berlin și a fost clar că războiul este pierdut, Adolf Hitler a dat ordin ca mina să fie aruncată în aer, fapt ce ar fi dus la pierderea unei comori inestimabile. Din fericire, autoritățile locale s-au prins cum stau lucrurile și au făcut tot ce le-a stat în putere să tragă de timp până la sosirea trupelor aliate, astfel încât să salveze operele de artă depozitate în mină.
Și au reușit, trupele americane au descoperit locul, au ocupat zona și au recuperate toate operele de artă, între care și tablourile lui Vermeer. Printre picturile salvate se afla și falsul pe care Han van Meegeren i l-a vândut lui Hermann Göring.
Această poveste a stat la baza scenariului unui film, „The Monuments Men”, care i-a avut în distribuție pe eorge Clooney și Matt Damon.