Hamburger sau hotdog, care este mai sănătos. Verdictul nutriționiștilor

sursa: arhivă EVZ

Hamburgerul și hotdogul se numără printre cele mai iubite feluri de mâncare tip fast-food. Dar în pofida unei savori aparte, consumul în exces dăunează sănătății. Experții au comparat cele două preparate-vedetă, pentru a evalua care dintre ele este mai sănătos.

Hamburgerul și hodogul sunt printer cele mai populare produse de tip fast-food. Totuși, consumul în exces al acestor produse nu este benefic organismului.

Hamburgerii sunt mai sănătoși decât hotdogii

Potrivit specialiștilor, se recomandă ca pe timpul verilor toride să reducem consumul de hamburger și hotdog, având în vedere că abundă în calorii.

Ben Schuff, nutriționist, dietetician și director de nutriție la centrul BIÂN Chicago,apreciază că atât hamburgerii cât și hotdogii au un conținut mai mare de grăsimi decât alte alimente. Acesta recomandă să alegem hamburgerii din carne de vită organică, care „poate reduce conținutul de grăsimi saturate și potențială natură inflamatorie a hamburgerilor”.

Sursa: dreamstime.com

„Atât hamburgerii, cât și hotdogii sunt alimente hipercalorice cu un conținut mai mare de grăsimi saturate în comparație cu alte alimente sau surse de carne”, a declarat Ben Schuff.

Astfel, consumul acestora pe timpul verii ar trebuie redus cât mai mult. Melissa Wasserman Baker, dietetician și fondatoare a Food Queries, a tras un semnal de alarmă. „Vara este o perioadă în care oamenii aprind grătarul și se răsfață cu hotdogi și hamburgeri delicioși, dar este important să ne amintim că aceste alimente s-ar putea să nu fie întotdeauna cele mai sănătoase opțiuni”, a spus Melissa Wasserman Baker.

Hotdogii abundă în grăsimi saturate

Potrivit Melissei Wasserman Baker, conținutul nutrițional al hamburgerilor poate varia foarte mult, în funcție de ingrediente. Ea recomandă ca atunci când alegem un hamburger, e de preferat să fie din carne macră de vită sau de curcan, cu procente mai mici de grăsimi. Melissa atrage atenția că trebuie evitate produsele pre-condimentate, cu un adaos de sodiu, conservanți și alți aditivi care le sporesc aroma și prelungesc perioada de valabilitate.Și alegerea chiflelor are un rol, de preferat fiind cele cu cereale integrale.

Potirivit Melissei Wasserman Baker, hot dogii sunt bogați în sodiu și grăsimi saturate, putându-ne afecta sănătatea. Totuși, dacă alegem să consumăm aceste produse, trebuie să preferăm hotdogi făcuți din carne mai slabă, cum ar fi curcan sau pui. Totodată, chiflele ar fi de preferat să fie cu cereale integrale.

„Când cumpărați hot dogi, alegeți-i pe cei etichetați „curați” sau „fără nitrați” pentru a minimiza expunerea la aditivi potențial dăunători”, a mai spus dieteticianul.

Produsele-vedetă trebuie consummate cu moderație

Făcând o comparație între hamburger și hotdog, Wasserman Baker observă că ambele pot fi consumate, însă cu moderație. Din punct de Vedere al conținutului nutrițional general, aceasta spune că „hamburgerii pregătiți cu carne slabă și plini cu legume tind să ofere un echilibru mai bun de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali”.

Nutriționistul Ben Schuff are o părere similară, considerând că hamburgerul poate furniza organismului o cantitate importantă de protein, fier și alți nutrienți esențiali.

„Hamburgerii, de obicei făcuți din carne de vită tocată, pot furniza o cantitate semnificativă de proteine, fier și alți nutrienți esențiali. Cu toate acestea, sunt adesea mai bogați în grăsimi saturate și calorii.

Puteți alege mult mai ușor o opțiune mai sănătoasă în hamburgeri în comparație cu hotdogii, pur și simplu pentru că hodogii sunt, prin natura lor, un produs procesat în mod semnificativ, fără a fi obținută carne de calitate pentru marea majoritate a produselor”, a punctat Ben Schuff.

Potrivit Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard, hotdogii se regăsesc printre alimentele ultraprocesate care au un conținut ridicat de sodiu, fiind legate de un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral, potrivit Cancan.