Spală rufele inteligent. Reduci facturile la energie, dar ai și haine dezinfectate
- Ramona Rotaru
- 1 ianuarie 2024, 23:42
Multe persoane consideră că dezinfectarea hainelor se face doar prin spălarea lor la o temperatură ridicată. Acest lucru este un mit. Atunci când speli rufele la 90 de grade consumi mai multă energie, dar riști să deteriorezi și țesăturile. Există anumite metode pentru a curăța rufele de bacterii și viruși, reducând și suma de pe facturi.
Spălarea la temperaturi ridicate nu este singura metodă prin care poți avea haine dezinfectate. Multe persoane cred că apa fierbinte elimină bacteriile sau virușii din haine, însă există și riscuri. Majoritatea țesăturilor sunt deteriorate în acest mod. În plus, factura la energie este mult mai mare.
Haine dezinfectate, fără să speli la 90 de grade
Este foarte important să dezinfectezi hainele, mai ales atunci când ai copii mici. În țesături se pot ascunde diverse bacterii și viruși care pot afecta sănătatea. Dacă un membru al familiei are astm bronșic sau alergii, el trebuie să poarte haine dezinfectate. În acest mod se pot minimaliza simptomele severe.
Dr. Kelly Reynolds de la Universitatea din Arizona spune că microbii se pot răspândi rapid în mașina de spălat. Majoritatea dintre ei vor supraviețui ciclului de spălare și pot cauza probleme grave de sănătate. Specialistul spune că, pentru a evita răspândirea acestor microbi și pentru a ne proteja sănătatea, este important să dezinfectăm hainele.
Bacteriile se dezvoltă la temperaturi cuprinse între 4 și 60 de grade Celsius. Din acest motiv nu este suficientă doar spălarea simplă a rufelor. Nu este nevoie nici să setăm mașina de spălat la 90 de grade, ci putem folosi alte metode eficiente.
Metode pentru a dezinfecta hainele
Multe persoane consideră că pot avea haine dezinfectate doar prin spălarea lor la temperaturi ridicate. Această informație este un mit. Există alte metode eficiente și mai puțin dăunătoare pentru a curăța hainele. Dezinfectantele pe bază de ulei de pin sunt foarte eficiente. Acesta are efect antibacterian și oferă un miros plăcut, care persistă. El poate fi utilizat atât în apă rece cât și în apă caldă și trebuie folosit încă de la începutul ciclului de spălare.
Oțetul alb este un alt produs care ne ajutăm să avem haine dezinfectate, dar și facturi la energie mai mici. Acesta este un dezinfectant natural și ajută la menținerea culorii țesăturilor. Pentru ca el să își facă treaba, folosește o jumătate de cană de oțet în timpul ciclului de clătire.
Uleiurile esențiale organice pot fi folosite fără probleme pentru dezinfectarea rufelor. Dacă nu sunt diluate, uleiurile esențiale au proprietăți antibacteriene, antifungice, antiseptice și pot împrospăta rufele. Nu folosi cantități mari pentru că ele pot fi toxice pentru animalele de companie sau pot irita pielea. Uleiurile esențiale pe care să le folosești pentru a avea haine dezinfectate sunt cele de arbore de ceai, de lavandă sau de cimbru.
Ai haine dezinfectate chiar dacă le speli la 50 de grade
Majoritatea bacteriilor sunt ucise la 50 de grade, însă există și altele, precum Candida albicans, care mor la temperaturi de peste 70 de grade. Poți spăla rufele la o temperatură mai mică și să ai haine dezinfectate dacă folosești unul dintre produsele enumerate mai sus.
Pentru a preveni ca bacteriile să intre din nou în țesături înainte de a purta hainele spălate, asigură-te că ele nu stau prea mult timp afară, în bătaia soarelui. Este recomandat să le lași să se zvânteze la aer, însă poți folosi și un uscător de rufe. Astfel de aparate te ajută să ai haine dezinfectate, nu doar uscate.
Un alt pas important este să calci rufele după ce le speli. Fierul de călcat este eficient în uciderea patogenilor, iar aburul cald are rol de dezinfectant, potrivit specialiștilor.