Hagi îl ridică în slăvi pe Chivu şi îl „înţeapă” pe Mutu

Hagi îl ridică în slăvi pe Chivu şi îl „înţeapă” pe Mutu

Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile crede că naţionala lui Didier Drobga este capabilă să dea marea lovitură la turneul final care va începe peste două săptămâni.

Gică Hagi iese rar din vizuină. Spre deosebire de alte personaje din fotbalul românesc, o face doar când are o miză importantă sau când are ceva de spus. Prins până peste cap cu academia de fotbal care-i poartă numele, omul care a dat strălucire naţionalei vreme de două decenii a vorbit ieri cu EVZ, după conferinţa de presă care a urmat semnării parteneriatului cu Pepsi, despre Cupa Mondială.

După ce marele Pele susţinea că, până în 2002, o echipă africană va câştiga Cupa Mondială (doar că nici o naţionlă de pe continentul negru n-a depăşit faza sferturilor de finală), Hagi aruncă „bomba”: Coasta de Fildeş ar putea da lovitura în Africa de Sud.

EVZ: Vei merge în Africa de Sud, pentru a asista la meciurile de la Cupa Mondială? Gică Hagi: Nu, nu cred. O să văd toate meciurile acasă. Poate, între timp vine şi vreun contract de antrenor (râde)... E posibil să mă duc la finală, dar nu cred. Toată luna iunie voi fi la Constanţa, ocupat cu academia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt favoritele tale la câştigarea titlului mondial? Spania, campioana Europei, în primul rând. Are avantajul oferit de posesie. Controlează jocul cu mijlocaşii pe care-i are. Dar mai sunt şase-şapte echipe mari. Anglia are un antrenor câştigător (n.r. - italianul Fabio Capello) şi n-a învins de mult într-o mare competiţie. Argentina şi Brazilia au, la rândul lor, mentalitate de învingătoare.

Campioana mondială, Italia, când nu e favorită, ca acum, aţi văzut ce lucruri mari este capabilă să facă. Surpriza va veni însă din Africa de Sud. Coasta de Fildeş ar putea produce surpriza, chiar dacă e o într-o grupă tare, cu Brazilia şi Portugalia. Ivorienii s-au organizat, au un antrenor riguros, Eriksson, şi joacă pe continentul lor.

„La meciul cu SUA am slăbit cinci kilograme”

Crezi că va fi spectacol sau vom vedea meciuri încrâncenate, la rezultat, în „stilul Mourinho”? La Mondiale, totul este un spectacol. Competiţia asta a depăşit, ca importanţă, şi Olimpiada (n.r. - recent, într-un interviu EVZ, fostul fotbalist stelist Cornel Pavlovici se întreba ce a câştigat Hagi în carieră, socotind că locul cinci ocupat de tricolori la Mondialele din 1994 ar fi inferior poziţiei a cincea pe care România, cu el în echipă, a atins-o la Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo). Vor fi suporteri mulţi, atmosferă de vis. Or să fie „full” stadioanele, sunt sigur, chiar dacă e criză. Vor veni oameni mulţi din Europa, este şi atracţia faţă de continent... Va fi ceva deosebit. Dar, ca joc, nu poţi să faci un joc ofensiv tot timpul. Va fi căldură mare, care va împiedica atacurile în valuri. Trebuie să alerge mingea, iar tu să stai bine în teren.

Condiţii meteo asemănătoare cu cele întâlnite de Generaţia de Aur în 1994. La meciul cu SUA erau 42 de grade la un metru de sol! Ce să mai alergi? Eu am slăbit atunci cinci kilograme. Atunci, noi ne-am făcut tactica în funcţie de căldură. Ne-am dat seama că n-aveam cum să reuşim dacă atacam, dacă alergam... Plus că întâlneam echipe de posesie: Columbia, Argentina. Aşa am devenit cea mai bună echipă de contraatac: eu, Ilie (n.r. - Dumitrescu) şi Radu (n.r. - Florin Răducioiu). Iar ca noi mai era doar Brazilia, cu Romario, Bebeto şi mai era unul pe stânga.

Oboseala vedetelor va conta? S-a spus că, în 2002, granzii au părăsit devreme competiţia fiindcă starurile lor, cazul Franţei, jucaseră multe meciuri în acel sezon... Oboseala nu va conta acum. Sunt metode evoluate de recuperare. Căldura, da, va fi un impediment, dar nu şi oboseala. Trebuie doar ca echipele să se ducă mai devreme în Africa de Sud, pentru acomodare. Se va juca la 1.000 de metri altitudine, iar asta va conta.

Va fi o competiţie pe placul africanilor? Ei se vor simţi cel mai bine pe teren. Sunt avantajaţi, fiindcă au mai jucat în acele condiţii. Plus că au fibra cea mai elastică, nativ vorbind, sunt cei mai buni atleţi. Şi Brazilia joacă bine pe căldură.

Argentina lui Maradona? Imprevizibilă, spectaculoasă... Dacă nu anul ăsta, la următorul Mondial sigur va fi mare favorită la câştigarea trofeului. Argentinienii sunt printre cei mai luptători, când vine vorba de echipa lor naţională. Messi a câştigat destul la juniori pentru Argentina, dar nimic cu naţionala mare. Să vedem şi Portugalia lui Cristiano Ronaldo...

DESPRE CĂPITANUL NAŢIONALEI

„Cristi Chivu este născut să fie lider”

Cum comentezi performanţa lui Chivu, care a luat Liga Campionilor? Adi Mutu se spune că este mai talentat decât Cristi, dar nu va rămâne în istorie cu niciun mare trofeu câştigat... Cine ţi-a zis că nu e talentat Chivu? Este chiar foarte talentat! Are personalitate, tehnică, este foarte inteligent şi a ştiut să se sacrifice. Este un căpitan adevărat! Nu degeaba e cel mai dorit român. Îl vrea Barcelona, îl vrea Real Madrid... E născut să fie căpitan, să fie lider. În plus, din punct de vedere uman, este plin de calităţi. Iar chestia cu talentul... Ştiu mulţi cu talent, dar care n-au ajuns nicăieri. Dacă ai lipsuri, n-ajungi unde vrei. Iar Chivu este complet.

A stat cu tine în cameră la Campionatul European din 2000. Avea încă de-atunci această personalitate impunătoare? Toreador nu se face oricine! Aşa şi cu personalitatea. Te naşti cu ea, ţi-o dăruieşte mama! Calitatea de a fi lider o ai de mic. Ţin minte că, într-o zi, i-am zis: „Te invidiez”. S-a uitat la mine, uimit, după care m-a întrebat: „De ce?”. I-am răspuns: „Pentru că joci la Ajax Amsterdam! Eu n-am apucat”.

Cum trebuie să fie echipa perfectă, în viziunea ta? Neapărat cu un mijlocaş defensiv, unul de creaţie şi cu un număr 10 valoroşi. În plus, într-o echipă trebuie să ai 11 oameni diferinţi. Dacă ai doi cu calităţi identice, atunci nu faci nimic. De-aia eu puteam juca alături de Adi Ilie, de Mutu... Aveam calităţi diferite. La Galatasaray îi lăsam pe turci să alerge! Ce, fugeam eu? Eu eram creierul! Trebuia doar să gândesc mai repede.