Hackerii ruși au atacat redacțiile marilor ziare. Haosul creat este uriaș

Hackerii ruși au atacat redacțiile marilor ziare. Haosul creat este uriaș Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe site-uri poloneze de știri au fost afectate de atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service). Guvernul Poloniei a anunțat că atacurile ar putea fi acțiunea unor grupuri de hackeri ruși, a declarat joi ministrul polonez al digitalizării, citat.

Varșovia s-a poziționat ca unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, de când Rusia a invadat țara, iar Polonia spune că se confruntă frecvent cu încercările rusești de a destabiliza situația din țară.

Moscova a negat în mod constant că desfășoară operațiuni de hacking. Atacurile DDoS funcționează prin direcționarea unor volume mari de trafic de internet către serverele vizate, într-o încercare relativ puțin sofisticată de a le scoate din funcțiune.

”Având informații că se pregătesc astfel de atacuri, am informat imediat toate redacțiile interesate, astfel încât acestea să aibă posibilitatea de a reacționa la această situație”, a declarat Janusz Cieszynski, un oficial polonez care se ocupă cu prevenirea unor astfel de atacuri informatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă în spatele acestor atacuri se află grupuri rusești, Cieszynski a spus că ”există astfel de informații”.

Rusia neagă atacul

Ministerul rus de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Potrivit informațiilor oficiale, printre site-urile afectate se numără cele ale cotidianelor Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita și Super Express.

Wyborcza a confirmat pe Twitter că a fost victima unui atac, la fel ca și site-ul de știri Polityce.

Și în România au existat astfel de atacuri

Astfel de atacuri informatice au existat și în România, fapt confirmat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Atacurile hackerilor ruși au fost catalogate drept masive, de către autoritățile competenteși au vizat mai multe domenii de activitate, printre care sistemul medical sau chiar societăți de presă.

”În contextul războiului dintre Ucraina și Federația Rusă, începând cu februarie 2022, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a identificat și documentat o serie de atacuri cibernetice executate de actori ostili împotriva infrastructurilor din România precum și a aliaților din state membre ale Uniunii Europene sau NATO. Atacurile sunt variate, incluzând Distributed Denial of Service (DDoS), campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie și de execuție, propagarea de ransomware, tentative de acces neautorizat la sisteme informatice, sau atacuri de tip brute force”, se arată într-un comunicat al acestei instituții.