Hackerii ruși au dat un atac de mari dimensiuni într-o instituție fundamentală din SUA. Abia acum s-a aflat
- Nicolae Comănescu
- 31 martie 2021, 11:34
Anul trecut, hackeri care au legături cu Rusia au lansat un atac de proporții asupra oficialilor de la Departamentul de Stat din SUA.
Mii de e-mailuri ale unor oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA au fost sparte de hackeri ce au legătură cu Rusia. Probleme de același gen au avut și funcţionari responsabili de relaţiile cu NATO și cu aliați europeni. Au anunțat surse din Congresul American, conform politico.com.
Al doilea atac dar de hackerii din Rusia, la nivel înalt, sub „patronajul” Kremlinului
Este pentru a doua oară în ultimii 10 ani, când un atac cibernetic îndreptat către serverul de emailuri al Departamentului de Stat ar avea ca bază de susținere Kremlinul. Hackerii au accesat emailuri din cadrul Oficiului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice şi din cadrul Oficiului pentru Afaceri Est-Asiatice şi Pacifice. Nu se știe dacă a fost accesată şi reţeaua de informaţii clasificate a Departamentului de Stat. Atacul respectiv a avut loc anul trecut. Dar a fost dat publicității abia cum.
„Nu putem vorbi despre caracterul ori scopul presupuselor incidente”
„Departamentul de Stat asumă cu seriozitate responsabilitatea protejării informaţiilor proprii şi aplică în continuu modalităţi de garantare a securităţii informaţionale. Din aceste motive, în acest moment, nu putem vorbi despre caracterul ori scopul presupuselor incidente de securitate cibernetică”. Au anunțat reprezentanții Departamentului de Stat de la Washington.
Anne Neuberger, adjunct al consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională responsabil de domeniul Cibernetic şi de Tehnologii Emergente, a spus că administrația lui Joe Biden nu face comentarii pe această temă. La vremea respectivă, la Casa Albă se afla fostul președinte Donald Trump.
Au fost accesate mai multe materiale guvernamentale decât știa publicul
„Unele agenţii federale au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimul an. În cadrul analizei Administraţiei SUA asupra cazului SolarWinds, am depistat vulnerabilităţi majore în apărarea cibernetică la agenţiile guvernamentale federale.
Am identificat cinci domenii specifice de modernizare a securităţii cibernetice, agenţiile au fost evaluate în baza acestor criterii şi sunt implementate planuri de optimizare prin finanţare rapidă şi achiziţionare de tehnologii pentru remedierea vulnerabilităţilor şi modernizarea abordării în materie de securitate cibernetică”. A declarat Anne Neuberger.
Hackerii ruşi au accesat mai multe materiale guvernamentale decât se ştia public până în prezent. Secţiile ce au reprezentat ținte pentru infractorii cibernetici sunt active în domenii care au legătură cu aliaţi SUA, inclusiv din cadrul NATO şi din Europa, dar şi cu parteneri din zona Indo-Pacifică.