Habertürk: Acest proces este un proiect?

Islamofobia a ajuns să scape de sub control în Europa. La doar câteva zile după ce în Suedia a fost arsă o copie a Coranului, liderul mișcării PEGIDA, Edwin Wagensveld, a rupt un Coran la Haga. Din păcate, faptul că autoritățile au permis asemenea demonstrații extremiste așterne bazele unor evoluții problematice. Se pare că grupările radicale, care nu pot fi stăvilite de guvernele din Europa care pretind că susțin drepturile omului, vor încerca să îi provoace și mai mult în viitorul apropiat pe musulmani care trăiesc în Europa.

Guvernul suedez a permis a treia oară o demonstrație în cursul căreia a fost ars Coranul. Liderul partidului danez Calea Dură (Stram Kurs), Rasmus Paludan, a dat foc Coranului și anul trecut, sub protecția poliției, în orașul suedez Linköping. De fapt, Paludan face aceleași lucruri din 2017. Ultima faptă a lui Paludan a avut loc în fața ambasadei Turciei de la Stockholm. Desigur, în contextul în care Suedia și Finlanda așteaptă aprobarea Turciei pentru a adera la NATO, tensiunile au căpătat o nouă amploare. Președintele Erdoğan a reacționat dur față de încercările Suediei de a motiva incidentul prin respectarea dreptului la exprimare: "Suedia să nu aștepte ajutor de la noi în legătură cu aderarea la NATO".

Partea dureroasă este că a reieșit ulterior că Partidul Democraților Suedezi, de extremă dreapta, este cel care i-a plătit lui Paludan costurile pentru demonstrație și deplasare. La ultimele alegeri organizate în septembrie, Democrații Suedezi au obținut 20,5% din voturi, devenind al doilea cel mai mare partid al țării. Partidul acordă din afară sprijin guvernului de coaliție, influențând semnificativ politica executivului. În cursul acțiunii care a inclus arderea Coranului, Paludan a reluat programul populist de dreapta al Democraților Suedezi, s-a luat de imigranți și de musulmani, pe care i-a numit infractori și paraziți

Paludan a fost expulzat din Franța în 2020, din cauza unui incident similar în cursul căruia a ars Coranul. Iar în Belgia are interdicție de intrare, pe motiv că "pregătește acțiuni provocatoare". Dar Suedia, care așteaptă aprobarea Turciei pentru a intra în NATO, îi permite să facă același lucru în fața ambasadei Turciei. În plus, Paludan o face cu ajutorul unui partid politic influent din Suedia.

Peste toate acestea, s-a organizat și un concurs de caricaturi avându-l ca subiect pe președintele Erdoğan. Publicația socialistă Flamman, care a organizat concursul, a anunțat că a inițiat demersul pentru a apăra libertatea de exprimare și a protesta față de încălcarea drepturilor democratice de către Stockholm, în contextul în care Suedia încearcă să obțină acordul guvernului turc pentru a se alătura NATO.

Aproximativ 400 de persoane au participat la concursul de caricaturi organizat de revista care consideră că atacarea credinței fundamentale a 1,5 miliarde de musulmani este un drept democratic. Cinci ziare din Suedia, printre care Expressen, dar și publicația finlandeză Ny Tid au anunțat că vor să publice caricatura desemnată câștigătoare de către o asociație a ziariștilor.

În ultimul timp, în Occident se folosește drept pretext "libertatea de exprimare" pentru a justifica arderea Coranului, jignirile față de sfinți și islamofobia. Libertatea de exprimare, despre care Occidentul spune că încununează democrația, de fapt consolidează puterea partidelor de extremă dreapta în mai multe țări europene iar ceea ce se întâmplă în Suedia este doar partea vizibila a icebergului, potrivit haberturk.com

(Traducere Rador)