Evenimentul Zilei > Social > Cât câștigă un șofer profesionist din România, comparativ cu unul din Europa. Țările care plătesc cel mai bine
Cât câștigă un șofer profesionist din România, comparativ cu unul din Europa. Țările care plătesc cel mai bine

Cât câștigă un șofer profesionist din România, comparativ cu unul din Europa. Țările care plătesc cel mai bine

Deși un șofer profesionist din România câștigă un salariu lunar pentru media de la noi, cei care lucrează în afara granițelor încasează sume mult mai mari. Însă, cu toate acestea, există o criză acută de conducători de camioane pe plan extern.

Diferența de salariu dintre un șofer de TIR din România și unul din afară este uriașă, având în vedere că românii câștigă de opt ori mai puțin. Însă, trebuie să se țină cont că un salariu bun se plătește în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența de muncă, țara și bonusurile suplimentare.

Topul țărilor în care șoferii câștigă cel mai bine

Cel mai bine sun plătiți conducătorii din Europa de Vest și Scandinavia. Astfel, un salariu brut ajunge la o sumă cuprinsă între 3.000 și 4.000 de euro lunar, fără a include costul indemnizației de șofer.

Pe primul loc se află Islanda, cu un salariu cuprins între 3.900-4.300 euro, urmată de Germania, cu 3.000-4.000 euro, Franța și Țările de Jos, cu 2.500-3.500 euro, și Italia, cu 2.700-3.000 euro. De nerefuzat sunt și ofertele în Suedia: 28.000-30.000 SEK (2.700-2.900 euro), precum și în Norvegia: 29.000-30.000 NOK (2.850-2.950 euro).

În schimb, șoferii din România câștigă un salariu considerabil mai mic, adică în jur de 500 de euro lunar, pentru începători. Suma poate crește considerabil în funcție de tipul transportului și de experiență, dar și de orele de condus și de kilometri parcurși.

Criză de șoferi de TIR

Cu toate că salariile sunt mari, Europa se confruntă cu o criză acută de șoferi, de aproximativ 100.000 de persoane. Una dintre problemele care au dus la această situație este războiul din Ucraina, mulți dintre muncitorii care erau angajați în Polonia și Lituania, fiind nevoiți să se întoarcă în țara lor. Doar în Germania sunt necesari, între 60.000 și 80.000 de șoferi de camion, potrivit ziarulromanesc.de.

Și firmele de transport din Italia au de pierdut de pe urma crizei de conducători auto. Astfel, un antreprenor român a anunțat că oferă salarii de aproape 3.000 de euro, însă nu reușește să găsească personal.

Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece. E o nebunie totală, o criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: