Președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, nu avea nevoie de pandemie pentru a-și acorda puteri extraordinare –  o făcuse deja după tentativa de puci din 2016, urmată de o stare de urgență națională pe care a folosit-o pentru a-și epura opozanții politici și a impune amendamente constituționale ce-i acordă puteri vaste și necontrolate.

Dar, lăsând la o parte întrebările grave despre eficacitatea gestionării de către guvern a crizei sanitare și despre insistența cu care Erdogan afirmă că „roțile economiei” continuă să se învârtă, provocatorul președinte turc și guvernul său își întețesc suprimarea opoziției.

Turcia deține deja nefericita distincție de a fi cea mai mare temniță de jurnaliști din lume și face tot ce-i stă în puteri pentru a nu o pierde.

În ultimele săptămâni au fost arestați mai mulți jurnaliști, între care se remarcă Fatih Portakal, prezentator al filialei Fox News din Turcia, pentru faptul că și-a exprimat pe Twitter îngrijorarea că guvernul le-ar putea cere cetățenilor să contribuie cu propriile economii la fondul guvernamental împotriva virusului.

Portakal reacționa la gesturile lui Erdogan, care s-a pus personal în fruntea unei campanii naționale pentru atragerea de donații, dar și la știri ulterioare conform cărora angajaților companiilor pro-guvernamentale nu li se dă de ales, fiind forțați să doneze.

Portakal li se alătură altor jurnaliști, precum Halk Aygun de la Halk TV, care ironizase campania de donații a lui Erdogan, dar și altor 410 persoane, cetățeni de rând care își exprimaseră o opinie, arestați pentru că au postat sau distribuit pe internet materiale despre coronavirus care contraziceau linia oficială a guvernului.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE