Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul vrea să pună TAXĂ PE BERE. Aţi fi de acord?
Guvernul vrea să pună TAXĂ PE BERE. Aţi fi de acord?

Guvernul vrea să pună TAXĂ PE BERE. Aţi fi de acord?

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi-a manifestat intenţia de a pune o nouă taxă pentru alimentele de tip fast-food, dar şi pentru berea cu alcool.

"Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool", a declarat astăzi ministrul Sănătăţii.
El a precizat că este vorba despre proiectul de lege a sănătăţii care se află în curs de a fi elaborat.
"Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic şi, aşa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca şi berea cu alcool să intre în această categorie", a mai declarat ministrul.
Berea protejează inima și oasele
În România, berea nu este considerată un aliment, tocmai pentru că are şi o anumită cantitate de alcool. Cu toate acestea, medicii spun că are nenumărate beneficii, care sunt atât efectele antioxidanţilor, dar chiar şi a alcoolului din compoziţie.
"În unele ţări berea este considerată aliment, în altele nu. La noi în ţară nu este considerată aliment, deşi are o multitudine de beneficii, care sunt în mare parte chiar efectele alcoolului: efecte pe aparatul cardiovascular- reduce colesterolul, reduce incidenţa bolilor de inimă, efecte pe aparatul renal-combate litiaza (pietrele) la rinchi, are efecte asupra oaselor- previne osteoporoza graţie conţinutului mare de siliciu, previne infecţiile gastrice, inclusiv pe cele cu Helicobacter pylori, care provoacă ulcerul.  La vârstnici, reduce inncidenţa demenţelor, bolii Alzheimer sau a sindromului Parkinson", explică nutriţionistul Corina Zugravu, care precizează şi cantităţile zilnice recomandate: 330 de ml pentru femei şi 660 de ml pentru bărbaţi.
Repezentanţii ministerului spun că propunerea este în stadiu de analiză. "Este o analiză.  Dacă se va lua o hotărâre, ea aparea în formă scrisa, o dată cu noua lege a Sănătăţii. Ministrul a menţionat clar că este vorba de anumite alimente care ar putea avea legătură cu sănătatea. Pentru anumite boli cronice avem un grad crescut de morbiditate, iar acele costuri trebuie acoperite. Analizam şi această soluţie, ca ele să fie acoperite dintr-o contribuţie de acest gen. De fapt, propunerea domnului ministru se bazează pe un studiu recent", a explicat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.

CITIȚI ȘI:

  • Noul ministru al Sănătăţii a pus gând rău shaormei