România e plină de produse vândute ca fiind tradiţionale, însă chiar şi autorităţile sunt de acord că nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt făcute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un ordin care va reglementa procedura de atestare a produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, în vederea realizării unui Registru Naţional cu acestea.
Pro…
Pentru unii producători, vestea înregistrării reţetelor consacrate e bună. "Se va face ordine în piaţă. Noi, românii, avem printre cele mai bune produse tradiţionale şi nu se folosesc chimicale, aşa că e bine să existe o listă actualizată cu cei care respectă legea", este de părere Culiţă Tărâţă, fondatorul TCE 3 Brazi, grup care deţine şi o unitate în care sunt produse preparate tradiţionale din carne.
Contra….
Bibiana Stanciulov, patroana firmei care face magiunul de prune Topoloveni, nu crede că aplicarea noilor reglementări va reuşi să cureţe piaţa de "falsuri", cât timp nu există standarde pentru fiecare tip de produs. "Cât timp producătorii nu îşi vor standardiza reţeta pentru ca autorităţile să ştie ce trebuie să urmărească la un control, totul este în zadar", ne-a declarat Bibiana Stanciulov pentru EVZ.
De exemplu, în cazul magiunului de prune există un standard legal, prin care toate produsele etichetate sub această denumire trebuie să conţină minim 55% substanţă uscată solubilă. Astfel că nu mai poate fi vândută pastă de fructe cu gelatină şi arome drept magiun.
Ca pe vremea bunicilor
A produce un aliment după o reţetă consacrată românească înseamnă că produsul respectiv are aceeaşi compoziţie ca aceea folosită de bunici sau străbunici. Pentru a fi în Registrul Naţional, producătorii trebuie să depună o cerere de înscriere şi documente care să arate că folosesc reţete ca pe vremuri la direcţia judeţeană agricolă. Cum autorităţile promit verificări la sânge, putem spera că falsurile vor dispărea de pe rafturi.

Te-ar putea interesa și: