Guvernul vrea bani din energie pentru drumuri

Guvernul vrea bani din energie pentru drumuri

Vânzarea unor acţiuni de peste un miliard de euro la companii energetice ar aduce fonduri necesare pentru investiţii în infrastructura rutieră.

Pentru a face rost de bani la buget, guvernul ar putea scoate la vânzare, după modelul Poloniei, o serie de pachete de acţiuni la cele mai importante companii din domeniul energetic, precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Romgaz.

În total, peste 4,4 miliarde lei (1,06 miliarde euro) speră să fie obţinute în acest mod. Banii, sau cea mai mare parte a acestora, vor intra, potrivit actualelor intenţii, în Fondul Naţional de Dezvoltare şi, pe baza deciziei guvernului, vor fi folosiţi pentru investiţii în infrastructură, cu prioritate cea rutieră, ne-au declarat surse guvernamentale.

Potrivit acestora, documentul se va discuta în şedinţa Executivului într-o săptămână-două.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se vrea listarea Romgaz

În total, Ministerul Economiei, direct sau prin Electrica, va vinde din acţiuni deţinute la 17 companii din domeniul energiei electrice, gazelor şi petrolului, potrivit unui document oficial obţinut de Mediafax.

În cazul companiilor deja listate, vânzarea pachetelor se va face pe Bursa de Valori Bucureşti, în termen de circa trei luni de la data la care operaţiunea va fi aprobată de guvern, iar la cele nelistate, în 6-9 luni, pe Bursă sau prin licitaţie.

Potrivit aceloraşi surse guvernamentale, compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze, ar urma să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti. În documentul citat, valoarea estimată a unui pachet de 15% este însă de doar 57,4 milioane lei (13,8 milioane euro).

Despre scoaterea pe Bursă a Romgaz se vorbeşte de foarte mult timp, însă niciodată măsura nu a fost pusă în practică. „Romgaz ar fi trebuit listată de mult, după modelul CEZ sau al companiilor poloneze”, ne-a declarat Matei Păun, managing partner la BAC Investment Bank, firmă de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii.

Acesta adaugă că listarea Romgaz ar fi un lucru bun, pentru că i-ar creşte transparenţa, dar banii ar trebui să rămână în companie, pentru investiţii.

Rămân acţiunile salariaţilor

Potrivit datelor din document, Ministerul Economiei vrea să-şi lichideze participaţiile pe care le mai deţine la societăţile privatizate - cum e cazul Petrom sau al fostelor filiale ale Electrica.

Aici vor fi păstrate doar pachetele de 8%-10% din acţiuni care trebuie vândute salariaţilor, conform contractelor de privatizare. Singura reprezentare a statului în aceste companii va fi prin Fondul Proprietatea, care are însă management privat. Astfel, statul iese practic din aceste societăţi.

„E anticipabil să cedezi acţiuni la companii unde nu mai ai controlul”, susţine Ioana Filipescu, managing director Rai f feisen Investment România.

CALCULE

Pe ce s-ar putea obţine 4,4 miliarde lei

TEMEREA PRIVAŢILOR

Fondurile s-ar putea duce pe salarii şi pensii

Intenţia guvernului de a vinde, în criză de bani, pachete de acţiuni la companiile de stat nu surprinde investitorii. Polonia, de pildă, singurul stat european care a înregistrat creştere economică anul trecut, intenţionează să obţină în 2010 aproximativ 6,7 miliarde euro din privatizări, pentru a echilibra deficitul bugetar, şi deja a vândut pe Bursă pachete de acţiuni la companii mari din energie.

Şi Bulgaria are un program de privatizări de 8,9 miliarde euro, pe doi ani, şi a anunţat că vrea să vândă cât mai repede acţiuni la 40 de companii. „Statul are nevoie de bani şi atunci de ce să nu vândă?”, spune Matei Păun.

În opinia acestuia, însă,sumele obţinute vor ajunge probabil în cheltuieli curente, adică inclusiv în pensii şi salarii, ca până acum. O opinie similară are şi Ioana Filipescu: „Nu se specifică niciun proiect pentru care ar urma să fie folosiţi banii. Cred că vor fi destinaţi cheltuielilor curente”.