Sistemul penitenciar din Republica Moldova, digitalizat cu bani de la americani
- Angelina Olaru
- 10 octombrie 2024, 22:00
Republica Moldova. Până în 2027, Guvernul SUA și PNUD sprijină Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Inspectoratul Național de Probațiune (INP) în digitalizarea sistemului de gestionare a dosarelor deținuților. Astfel, este asigurată interoperabilitatea sistemelor informaționale ale statului. Modernizarea va contribui la creșterea eficienței și transparenței în sistemul penitenciar și de probațiune din Republica Moldova.
Digitalizarea sistemului penitenciar și al probațiunii, prioritate în contextul aderării la UE
Asistența se estimează la circa 1,94 milioane de dolari, acordați de Guvernul SUA, prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii. Proiectul se va derula, până în ianuarie 2027 și va fi pus în practică de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.
„Apreciem enorm susținerea Guvernului SUA și a PNUD Moldova, partenerii noștri de încredere. În urmă cu un an, am lansat un proiect orientat spre fortificarea capacităților instituționale ale Ministerului Justiției, pentru a promova reforma. Astăzi, ne propunem să digitalizăm procesele în sistemul penitenciar și al probațiunii, prioritate în contextul negocierilor de aderare la UE. O justiție complet digitalizată va facilita accesul la acest sistem și va preveni corupția”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, ministrul justiției din Republica Moldova.
Ambasada SUA urmărește crearea unui mediu în care tehnologia sprijină procesul de justiție
Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA la Chișinău, a evidențiat că Guvernul Statelor Unite este dedicat colaborării cu Republica Moldova, în direcția consolidării sectorului de justiție. „Acest proiect va îmbunătăți, în primul rând, eficiența sistemului penitenciar și de probațiune din Republica Moldova. În al doilea rând, va îmbunătăți viețile persoanelor vizate. Dorim să creăm un mediu în care tehnologia sprijină procesul de justiție, asigurându-ne că fiecare om este tratat corect și echitabil în cadrul sistemului”, a declarat oficialul american.
Proiectul va sprijini dezvoltarea unui sistem electronic, ce va conține toate informațiile despre deținuți (privind sănătatea, formarea profesională, programele de probațiune frecventate etc.) din momentul intrării în sistemul penitenciar, dar și pe durata perioadei de resocializare și reintegrare.
Asistența SUA se referă și la îmbunătățirea competențelor digitale ale personalului din cadrul ANP și INP. Un alt aspect ține și de crearea unui sistem TIC modern de management al resurselor umane pentru sistemul penitenciar.