Sprijin financiar pentru moldovenii care se întorc acasă. Condițiile în care se dau banii

Sprijin financiar pentru moldovenii care se întorc acasă. Condițiile în care se dau baniiSursa foto: PNUD RM

Republica Moldova. Cetățeni migranți din raioanele  Anenii Noi, Ialoveni, Orhei, Călărași ș. a. vor beneficia de asistență financiară pentru lansarea unor afaceri sau la validarea cunoștințelor acumulate peste hotare. Suportul va fi oferit de Guvernul Elveției și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Asistența este destinată pentru consolidarea tehnică a întreprinderilor, formalizarea juridică a activității economice existente, facilitarea lansării afacerilor de către migranții reveniți. Este vorba și de sprijin în validarea competențelor profesionale dobândite în afara statului și formarea inițială sau îmbunătățirea calificărilor angajaților din întreprinderile unor micro-clustere. 

Sursa foto: Facebook

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova anunță concursul dosarelor

Termenul limită de depunere a dosarelor la concursul migranților reveniți acasă a fost extins de către partenerii de dezvoltare, până la 30 septembrie. Această categorie de cetățeni va beneficia de următoarele categorii de suport: pentru inițierea activității economice, validarea competențelor profesionale și pentru creșterea calificării angajaților noi sau existenți la întreprinderile deja funcționale.

Vor mai fi sprijiniți beneficiarii micro-clusterelor, create și dezvoltate cu susținerea PNUD și a Elveției:

  • din regiunea Cimișlia-Basarabeasca, micro-cluster specializat în creșterea ovinelor și a caprinelor;
  • din regiunea Nisporeni-Ungheni-Strășeni-Hîncești, micro-cluster ce se ocupă de cultivarea și procesarea plantelor medicinale și aromatice;
  • din regiunea Dubăsari-Criuleni, cu activități legate de turismul rural.

Agenți economici din RM, sprijiniți de partenerii de dezvoltare / Sursa foto: PNUD RM

Asistența financiară este prevăzută pentru 300 de persoane fizice și juridice

În total, 300 de persoane fizice și juridice din comunitățile beneficiare se vor bucura de ajutor. Propunerile vor fi analizate în ordinea depunerii actelor până la completarea bugetului disponibil – de 6,4 milioane de lei.

Asistența oferită va putea fi utilizată pentru achiziționarea echipamentelor mici și a mijloacelor fixe, acoperirea costurilor unor servicii, precum consultanța juridică, contabilă și antreprenorială, precum și pentru acoperirea costurilor legate de validarea abilităților dobândite în străinătate sau creșterea capacităților profesionale ale angajaților existenți sau a celor noi în lanțurile valorice vizate.  

Cine are șanse să câștige finanțarea externă

Pentru concurs sunt invitați să participe agenți economici activi, antreprenori (persoane fizice) care doresc să-și formalizeze afacerea, persoane fizice cu statut de migrant revenit, care doresc să-și lanseze sau să-și reia afacerile în lanțurile valorice vizate sau să-și valideze competențele profesionale și persoanele fizice care doresc să-și sporească competențele sau să se recalifice într-un domeniu relevant lanțurilor valorice vizate. De asemenea, concursul este deschis și pentru refugiații cu statut legal care își desfășoară activitatea în micro-clusterele vizate (agenți economici și persoane fizice). 

Antreprenorii selectați vor beneficia de servicii și/sau echipamente, având ca obiective consolidarea tehnică a întreprinderilor, sporirea calificării forței de muncă, stimularea creării și menținerii locurilor de muncă, precum și reintegrarea economică a migranților reveniți. Angajații vor putea să își înregistreze afacerile și să își valideze competențele non-formale și informale, obținând certificate recunoscute la nivel național.

Concursul se desfășoară în cadrul proiectului PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, menit să promoveze o dezvoltare economică locală incluzivă și durabilă.