„Există această posibilitate de a nu plăti, dacă nu mai realizează venituri. Este un alt aspect pe care am putea să îl luăm în calcul, cel legat de regularizarea contribuţiilor pe care eu decid să le declar pentru că estimez că voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu – n.r.). Eu constat că se va realiza în proporţie de 70.000 de lei. Atunci trebuie să am posibilitatea ca pentru sumele pe care le-am achitat pe parcursului anului să se facă regularizarea şi să primesc aceste sume. Acest lucru îl avem în calcul şi vom face această menţiune expres”, a spus Mişa.

Eliminare

Mai mult, ministrul Finanțelor a spus că Guvernul ia în calcul posibilitatea ca cetățenii să nu mai plătească contribuții la sănătate pentru alte venituri în afara salariilor. Guvernul mai analizează și varianta ca în cazul în care unei persoane îi încetează pe parcursul anului contractul în urma căruia obţinea venituri suplimentare, acea persoană să poată să notifice organul fiscal cu privire la încetarea activităţii și „din acel moment nu mai are obligativitate” să plătească contribuții potrivit Declarației 600.

CNP

Autorităţile mai iau în calcul ca plata contribuţiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP la organul fiscal, fără a se depune Declaraţia 600, a mai anunțat ieri ministrul de Finanțe.

În ceea ce priveşte persoanele care au depus deja Declaraţia 600, autorităţile se vor raporta la acel document. „Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaraţie”, a spus Mișa.

Termen

Ministerul Finanțelor a publicat luni seară un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede amânarea de la 31 ianuarie la 1 martie a termenului de depunere a formularului 600, pentru declararea veniturilor persoanelor care au avut activități pe cont propriu în 2017, pentru plata contribuțiilor sociale la pensii și sănătate pe anul 2018.