Guvernul anunță că toți românii vor ieși în câștig

Guvernul anunță că toți românii vor ieși în câștig

Ministrul Finanțelor și cel al Muncii au prezentat în ședința executivului de ieri proiectele de reformă fiscală și de protecție socială

Impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, a anunțat, la începutul ședinței de guvern de ieri, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. De asemenea, românii care desfășoară activități independente vor plăti contribuții sociale raportate la salariul minim pe economie, nu la sumele obținute din activitățile respective. El a precizat că o altă măsură fiscală avută în vedere se referă la cei cu salariul minim, care, potrivit spuselor sale, „vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor”, prin creșterea cu 60% a deducerilor personale.

CAS și CASS trec la angajat

Ionuț Mișa a mai anunțat că Guvernul vizează reducerea contribuțiilor sociale cu două puncte procentuale și trecerea acestora în dreptul salariaților, astfel încât „vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru fiecare angajat”. El a adăugat că numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator se va reduce de la nouă la trei: CAS, CASS și contribuția asigurătoare pentru muncă care rămâne la angajator. Totodată, el a menționat că vor scădea și contribuțiile de pensie, pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, cu 2,3, respectiv 3,3 puncte procentuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariul minim brut va fi 1.900 de lei

Salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern prezentată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Tot ea a are și un proiect de ordonanță de urgență prin care „indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233”. Vasilescu a susținut și o amânarea a măsurii privind venitul minim de incluziune „cu un an de zile până la data de la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit”. Ea s-a referit și la o altă propunere privind creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018.

Pilonul II, lovit în procent

Toate aceste măsuri ar urma să vină la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.