Guvernul României, Excelenţei Sale, Domnului Prim Ministru Dacian Cioloş! (P)

Guvernul României, Excelenţei Sale, Domnului Prim Ministru Dacian Cioloş! (P)

La 1 Decembrie 1918 Românii adunaţi la Alba Iulia odată cu proclamarea unirii Ardealului cu România au adoptat o rezoluţie în care au promis libertate deplină tuturor popoarelor conlocuitoare.

 Aliniatul unu al punctului trei prevede deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare: „Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sînul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.” De asemenea, aliniatul doi al punctului trei garantează egalitatea tuturor confesiilor: „Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.” Aceste promisiuni stau la baza creării României moderne. Considerăm că odată cu obligaţia morală asumată, a sosit timpul creării unei baze juridice ale acestor promisiuni.

În numele Partidul Civic Maghiar ne exprimăm convingerea că România, ca stat naţional unitar, îşi poate îndeplini menirea numai odată cu garantarea democraţiei şi respectarea drepturilor tuturor minorităţilor şi ale comunităţilor conlocuitoare. În acest scop cerem includerea în Constituţia României a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Doleanţele noastre le-am cuprins în cinci puncte, înaintându-le ca amendament la Proiectul de Lege privind Revizuirea Constituţiei, după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News

1. România este stat suveran, indivizibil si naţional al românilor şi al comunităţilor naţionale autohtone convieţuitoare.

2. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone din România sunt factori constituenţi ai statului român.

3. Proclamaţia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 este fundamentul moral, istoric şi juridic al egalităţii naţionale  şi libertăţii naţionale, etnice din România.

4. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone recunoscute din România sunt acele comunităţi, care convieţuiesc cu populaţia română de minimum 100 ani, de pe timpul creării României moderne.

5. Drepturile comunităţilor naţionale autohtone din România sunt garantate prin lege organică,  în măsura şi în funcţie de voinţa legitim exprimată a comunităţii, în spiritul Proclamaţiei de la Alba Iulia, conform normelor si standardelor europene în materie  şi cu respectarea  integrităţii teritoriale a României.

Stimate Domnule Prim-ministru, sperăm că apreciaţi atitudinea maxim democratică pe care o purtăm timp de 96 de ani, respectiv în acel sfert de veac care a trecut de la Revoluţia din Decembrie 1989, timp în care noi totdeauna am formulat doleanţele noastre respectând principiile dreptului, cu referiri la recomandările internaţionale, precum şi la exemplele europene în materie.

Într-o democraţie şi un stat de drept cerinţele comunităţii sunt ascultate şi respectate, aşa să fie şi în România!

 

Miercurea Ciuc, la 29 aprilie 2016.

În numele Partidului Civic Maghiar

Biró Zsolt,

Preşedintele Partidului Civic Maghiar