Seceta din acest an a afectat culturile de porumb şi floarea soarelui, în proporţii mai mari decât pe cea de grâu, afirmă Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, care susţine însă că situaţia nu este chiar atât de gravă încât să fie declarată stare de urgenţă în agricultură, aşa cum solicită fermierii.
Ministrul spune că a primit o singură solicitare în acest sens de la Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), dar consideră că realitatea prezentată de membrii organizaţiei este exagerată.
"Seceta din toamna anului 2011 nu a afectat suprafeţe foarte mari, ci mai mult densitatea plantelor la grâu. Ea riscă însă să afecteze mai mult porumbul şi floarea soarelui, după ce am avut 28- 29 de zile cu temperaturi peste 33 de grade Celsius", declară Constantin.
Producătorii raportează la Bruxelles
Agricultorii spun însă că realitatea din teritoriu este mult mai gravă decât o arată oficialii de la minister. "Situaţia se agravează de la o zi la alta", spune Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, organizaţie ai cărei membri deţin 60% din suprafaţa lucrată în mod organizat în sector.
Potrivit lui, aproximativ 80% din producţia de porumb este compromisă, numeroase suprafeţe fiind calamitate în totalitate, iar la floarea soarelui trebuie să ne aşteptăm la scăderea producţiei cu 30-40%.
Pentru a recupera pierderile suferite, fermierii au solicitat Ministerului Agriculturii să declare stare de urgenţă în sector şi să blocheze exporturile de grâu. Pregătesc şi o scrisoare pentru preşedintele Parlamentului European, ca să îl informeze despre "dezastrul" din România.
Joaca de-a cifrele
Producţia de grâu din acest se va ridica la circa 4,7 milioane de tone, în scădere cu 15% faţă de anul trecut, când aceasta a atins 5,7 milioane de tone, a anunţat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
În realitate, însă, scăderea ar putea fi mult mai mare (peste 30%), dacă ţinem cont că producţia comunicată anul trecut de minister a fost de circa 7 milioane de tone.
Constantin neagă însă că datele din 2011 ar fi conforme cu realitatea. "Dacă a anunţat domnul Tabără 7 milioane de tone, înseamnă că 1,3 milioane de tone le-a băgat dânsul în altă parte. Producţia care există în statisticile ministerului este de 5,7 milioane de tone de grâu", a precizat Constantin.
În acest an, producţia medie la hectar, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii după recoltarea a circa 98% din suprafeţe, se ridică la circa 2,6 tone, comparativ cu 3,5 tone, anul trecut.
Ce pregăteşte ministerul agricultorilor
Şi ministrul Daniel Constantin se aşteaptă ca producţiile din acest an la floarea soarelui şi porumb să fie mai mici comparativ cu anul trecut, pe fondul secetei, dar se abţine să dea cifre pentru a nu influenţa piaţa.

El spune că fermierii care vor suferi pierderi la porumb şi floarea soarelui ar urma însă să primească despăgubiri, cu condiţia să fie asiguraţi. Astfel, IMM-urile a căror producţie a fost afectată cel puţin 30%, vor fi compensate cu 80% din pierderile avute, în timp ce micii fermieri vor primi un ajutor de minimis de 7.500 de euro, potrivit promisiunilor oficialilor de la Agricultură. De aceste despăgubiri vor beneficia însă puţină agricultori, pentru că o mare parte dintre aceştia nu şi-au asigurat culturile.
"Din păcate, în România, sunt asiguraţi doar 15-20% din fermieri. Ar trebui avuţi în vedere şi agricultorii care nu şi-au permis să se asigure", a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), care afirmă că la momentul actual sunt calamitate circa 800.000 hectare de porumb.
FNPAR a anunţat conducerea ministerului încă din aprilie că seceta va afecta producţia din acest an şi că se impun măsuri de sprijinire a agricultorilor.
Mai mult, în urmă cu aproximativ zece zile a fost trimisă chiar o scrisoare premierului Victor Ponta în care se solicita declararea stării de urgenţă în agricultură. Scrisoarea era adresată în numele mai multor asociaţii din sector, dar a trecut aproape neobservată.
Agricultorii cer ministerului să declare stare de urgenţă în sector şi să blocheze exporturile de grâu
Citiţi şi:

  • Seceta a topit speranţele ţăranilor. "În două săptămâni murim de foame!"
  • Seceta umflă preţul alimentelor şi dijmuieşte profitul agricultorilor
  • Cum vrea Ponta să salveze agricultura
  • An agricol în aer! Dacă nu plouă în 10 ZILE, se alege praful. Ce culturi sunt compromise
  • Criza porumbului ameninţă România