Guvernul, pus la zid în fața Ambasadei SUA. Foștii luptători BAOLP cer desecretizarea protocolului de la Paris

Înghețarea pensiilor și a salariilor a scos în stradă mii de pensionari, militari, polițiști și civili, care participă la cea mai mare acțiune de protest din acest an, la nivel național. Printre participanți se numără și foști luptători BAOLP care au transmis un mesaj Ambasadei SUA la București în care cer și desecretizarea protocolului de la Paris între de Guvernul României și Forțele Aliate.

Guvernul, pus la zid în fața Ambasadei SUA. Protest masiv în toată țara, chiar de Ziua Unirii Principatelor Române. La acțiunea organizată de către sindicate, patronate și ONG-uri ale pensionarilor civili și militari împortiva măsurilor luate de Guvernul României și-au anunțat prezența mii de oameni.

Grupuri de câte 100 de persoane au primit aprobare pntru protest la  sediile Ambasadei Statelor Unite ale Americii,  Reprezentanţei Comisiei Europene , Ambasadei Federaţiei Ruse, Ambasadei Republicii China, Ambasadei Italiei, Ambasadei Franţei, Ambasadei Republicii Federale Germania, sediul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Totodată, a fost vizat sediul Guvernului României, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Transporturilor, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, din Piaţa Revoluţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Serviciul Roman de Informatii, Partidului Naţional Liberal.

În țară au fost vizate sediile Consulatelor, prefecturile și sediile locale ale partidelor de guvernământ.

Printre protestatari se numără și polițiști din Asociația Luptătorilor BAOLP – pensionari, unitate de elită a Polției Române, în perioada anilor 1990-1999, care au manifestat, pașnic, în fața sediului Ambasada SUA.

Foști luptători BAOLP au transmis, pentru evz.ro, memoriul adresat șefului diplomației SUA la București, David Muniz, care, la plecarea fostului ambasador Zuckerman, pe 20 ianuarie, a devenit „Chargé d’Affaires”.

Protestatarii cer sprijinul diplomației americane

În memoriu sunt precizate principalele nemulțumiri ale protestatarilor care solicită sprijinul diplomației americane pentru susținerea revendicărilor.

„Nu vrem să fim nici cetățeni de mâna a doua ai Europei, nici membri de mâna a doua ai NATO, nici parteneri strategici de complezenta ai SUA. Dorim să ne bucuram de același statut si acelasi respect ca toate celelalte state membre!”, se arată în memoriul ănaintat către Ambasada SUA de foștii luptători BAOLP.

„Urându-vă sanatate si împliniri în noua misiune diplomatică pe teritoriul României, în numele participantilor la proteste, dorim să le reamintiți (guvernanților n.a.) că au anumite obligatii de îndeplinit față de noi, polițisti, cadrele în rezerva si retragere precum:

- ANULAREA OUG-urilor și a PROIECTELOR DE OUG asumate de noul Guvern de la instalare și până în prezent, în special în domeniile fiscal bugetar și juridic;

- Aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea,pensiile și indemnizațiile, cu anularea prevederilor neconstituționale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc și  OUG nr. 226/30.12.2020;

- Alinierea veniturilor și pensiilor cu inflația reală și nu doar cu rata inflației, întrucât obligaţiile militarilor continuă şi după trecerea în rezervă, pensia fiind de fapt solda de rezervist. În plus, regimul muncii a fost diferit, militarii şi poliţiştii fiind în serviciu 24 de ore din 24, deşi remuneraţia le-a fost stabilită doar pentru 8 ore”,se arată în memoriul adresat Ambasada SUA.

Guvernul, pus la zid în fața Ambasadei SUA. Reformă reală în Justiție

Foștii luptători BAOLP cer, de asemenea:

- Reforma reală a Justiției CU RESPONSABILITATEA MAGISTRATILOR în care aplicarea legii să nu fie partinică si discretională;

- Renunțarea la desființarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor și a pompierilor, statute conform NATO pentru militari și polițiști și aplicarea legii 223/2015, așa cum a fost promulgată, de la 01.01.2021;

- RESPECTAREA, AD LITTERAM, DE CATRE GUVERN, PARLAMENT SI PRESEDINTE, a Art.47, al.(1) si (2) din Constitutia Romaniei, care prevede:

(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa ASIGURE CETATENILOR UN NIVEL DE TRAI DECENT (nn.).

(2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutorul de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii”, se arată în memoriul adresat Ambasada SUA.

Protest împotriva modificărilor produse Legii pensiilor militare de stat prin ordonanțe de urgență

Foștii luptători BAOLP subliniază că „scopul acestui protest este strict social si civilizat, vizând exprimarea in mod democratic a nemulțumirilor legate de discriminările produse  militarilor și polițiștilor în activitate și în rezervă de Legea salarizării unitare și legislația la pensii, îndeosebi de modificările produse Legii pensiilor militare de stat prin ordonanțe de urgență”.

„Dorim desecretizarea protocolului de la Paris între Guvernul Romaniei și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, protocol în care sunt prevăzute anumite obligații pe care le avea de îndeplinit Romania  post aderare NATO pentru alinierea  legislației, a protectiei sociale si drepturile militarilor români, precum și a celorlalte forțe  implicate în siguranța națională, conform tuturor statelor NATO. Sa se facă cunoscut poporului român dacă acele obligații au fost îndeplinite”, se precizează în memoriu.

Guvernul, pus la zid în fața Ambasadei SUA

Brigada de Asigurare a Ordinii si Liniștii Publice (BAOLP)  a fost prima unitate de mentinere si restabilire a ordinii si linistii publice din Romania de după anul 1989. Aceasta a fost o unitate de elită a Poliției Române, desființată abuziv în anul 1999 în care au activat politisti profesionisti si specializati în interventie în situatii de criză având numeroase misiuni de restabilire a siguranței cetațenilor de pe întreg teritoriul României.

Luptătorii BAOLP au fost trimiși la cele mai periculoase misiuni de intervenție, de după 1990, inclusiv împotriva minerilor din Valea Jiului.

Printre organizatorii acţiunilor de protest din 24 ianuarie se numără Confederaţia Sindicală Naţională Meridican, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate/Consiliul Naţional al Societăţii Civile, sindicatele din Căile ferate, Federaţia Unirea a Pensionarilor etc.

Conform unui comunicat al SCMD, au fost aprobate locaţii pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, cu până la 100 participanţi/obiectiv, pentru respctarea legii, în condițiile pandemiei de COVID-19.

Principalele revendicări ale protestatarilor

Revendicările protestatarilor vizează: anularea OUG-urilor şi a proiectelor de OUG asumate de noul Guvern de la instalare şi până în prezent, în special în domeniile fiscal bugetar şi juridic; aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile şi indemnizaţiile, cu anularea prevederilor neconstituţionale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc şi OUG nr. 226/30.12.2020.

De asemenea, protestatarii cer stabilirea salariului minim brut pe economie de 2.400 lei începând cu 1 ianuarie 2021 şi a creşterii punctului de pensie cu 40% și alinierea veniturilor şi pensiilor cu inflaţia reală şi nu doar cu rata inflaţiei.

Achiziţia de trenuri electrice noi (100 rame electrice noi) pe fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi alte 200 trenuri noi pe fonduri europene pe exerciţiul financiar 2021-2027 în cele două programe operaţionale în care sunt prevăzute aceste fonduri pentru schimbarea materialului rulant vechi;  redeschiderea în condiţii de protecţie sanitară a şcolilor; investiţii prioritare în sănătate, transporturi şi învăţământ.

Desființarea grupărilor mobile de jandarmi

Printre revendicări se mai numără: respectarea obligaţiilor financiare asumate prin contracte, faţă de patronate, renunţarea la desfiinţarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor şi a pompierilor, statute conform NATO pentru militari şi poliţişti şi aplicarea legii 223/2015 aşa cum a fost promulgată, de la 1 ianuarie 2021.

Aaplicarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar privind salarizarea, bazată pe noua formula de calcul, cu începere din 1 martie 2021, interzicerea sponsorizării din banul public a băncilor, multinaţionalelor, partidelor şi ONG-urile sinecură de partid, protejarea patronilor/investitorilor români, taxe şi impozite comparabile cu cele din ţările de origine pentru bănci şi multinaţionale.

Totodată, se cere respectarea ad literam, de către Guvern, Parlament şi preşedinte a Art.47, al.(1) şi (2) din Constituţia României, care prevede:

1)Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent ;

2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutorul de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.