Guvernul Ponta III, cu UDMR şi fără liberali. Ce i-au cerut liderii maghiari premierului Victor Ponta pentru a intra la guvernare

Guvernul Ponta III, cu UDMR şi fără liberali. Ce i-au cerut liderii maghiari premierului Victor Ponta pentru a intra la guvernare

PSD a început ieri împărţirea poziţiilor liberalilor chiar înainte ca PNL să anunţe ieşirea de la guvernare.

Cooptarea UDMR în Executiv este aproape certă, mai ales că, imediat după alegerile parlamentare din 2012, Victor Ponta a mai propus ca reprezentanţii minorităţii maghiare să facă parte din guvern.

  • USL s-a rupt! PNL a decis ieșirea de la guvernare. Antonescu: „Să nu prelungim festivalul de ipocrizie”

UDMR vrea două ministere și o poziție de vicepremier Potrivit unor surse politice, liderii minorităţii maghiare vor două ministere - li s-a oferit Cultura şi Mediul - şi o poziţie de vicepremier. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai fost ministru al Culturii şi în guvernarea Boc, aşa că ar putea ocupa acest post şi acum. Iniţial, maghiarii solicitaseră Sănătatea, dar PSD doreşte să păstreze acest post. Presa a relatat că ministrul Tineretului şi Sportului, Nicu Bănicioiu - de profesie medic stomatolog - şi-ar dori Ministerul Sănătăţii, urmând ca MTS să ajungă la şeful Tineretului Social Democrat, Mihai Sturzu. PSD le-a mai oferit celor de la UDMR Comunicaţiile, dar aceştia ar fi refuzat. Actualul ministru, Dan Nica, ar urma să plece în Parlamentul European. Pe de altă parte, UDMR ar fi solicitat 8-9 posturi de secretari de stat, 3-4 şefi de Agenţii şi deconcentrate și adoptarea în Parlament a Legii statutului minorităţilor, potrivit stiripesurse.ro. De asemenea, liderii maghiari i-ar fi cerut premierului Victor Ponta posturile de prefect din județele judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

  • DECLARAŢIILE care au marcat CRIZA din USL. Radiografia conflictului PSD

Promovarea miniştrilor delegaţi O variantă care este luată în discuţie în prezent este ca miniştrii delegaţi să preia portofoliile şefilor lor ierarhici. Astfel, delegatul pentru Buget, Liviu Voinea, ar putea fi ministru de Finanţe, iar delegatul de la Energie, Constantin Niţă, va fi promovat ministru plin la Economie. Pe de altă parte, Partidul Conservator ar putea revendica poziţii noi în guvernul Ponta după plecarea PNL. În plus, Daniel Constantin ar putea ajunge vicepremier - aşa cum a cerut în perioada discuţiilor cu liberalii. Negocierile vor dura probabil până în weekend, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea anunţându-i pe parlamentarii PSD să fie pregătiţi pentru procedurile de învestitură a noului Executiv în zilele de 3 şi 4 martie. USL s-a rupt la Senat Parlamentarii PNL au început deja să voteze împotriva colegilor din USL. Ieri, în Senat, ei au respins mai multe iniţiative guvernamentale. La Camera Deputaţilor, liberalii au rămas fideli şi au votat împotriva moţiunii simple iniţate de PDL, dar liderul de grup, George Scutaru, a declarat că de săptămâna viitoare vor face opoziţie. "Vreau să vă asigur că, aşa cum a fost partener loial, PNL va fi şi un partid de opoziţie cu adevărat. De săptămâna viitoare, veţi vedea că PNL va face cu adevărat opoziţie", a spus Scutaru.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Vicepreşedintele PNL, Romeo Stavarache: Nu vrem să mai fim mantaua de vreme rea a PSD

Prietenul lui Victor Ponta, Nicu Bănicioiu, ar putea prelua Sănătatea, iar şeful TSD, Mihai Sturzu - Tineretul