Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3
Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3

Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a dat premierului Victor Ponta un ultimatum, cerându-i să decidă, până luni, dacă vrea un guvern USL, caz în care vor continua guvernarea, sau un guvern USD, caz în care el va cere demisia premierului. Ca răspuns, Ponta a numit interimari la ministerele PNL: pe sine la Finanţe şi pe Constantin Niţă la Economie. Zilele USL sunt numărate, iar PNL este deja aproape ieşit de la guvernare. EVZ a analizat costurile acestui gest pentru liberali. În afară de cele nouă poziţii în guvernul Ponta - şase miniştri şi trei miniştri delegaţi - plus 20 portofolii de secretar de stat şi 15 prefecţi, liberalii pierd controlul peste instituţii şi companii care administrează bugete de miliarde de euro.

Ieşirea de la guvernare nu se va dovedi fără costuri pentru liberali. Dincolo de posturile de miniştri şi de secretari de stat din guvern sau de fotoliul de preşedinte al Senatului pentru Crin Antonescu, liberalii pierd şi poziţiile din consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor din mai toate marile companii de stat, precum şi controlul asupra instituţiilor din subordinea Parlamentului.
Prezenţi în energie şi finanţe
Noul şef al CFR este secretarul de stat Ovidiu Puţura, un judecător din Bistriţa, care ocupă cu sprijinul politic al PNL şi poziţia de secretar de stat. Presa a scris că Puţura, fiind transferat în Guvern din magistratură, ar fi incompatibil.
În consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor la CFR, CFR Marfă şi CFR Călători, Tarom şi Metrorex se află o serie de apropiaţi ai fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, precum şi ai actualului ministru, Ramona Mănescu.
Liberalii ar fi trebuit să numească pe cineva la conducerea Romatsa, după ce fostul şef, Aleodor Frâncu, a fost demis.
Filiala din Năvodari a PNL a reuşit să-şi plaseze doi oameni în CA-ul aeroportului Kogălniceanu, din Constanţa.
Cuprumin a fost preluat de liberalii din Alba, în frunte cu Mihai Nicuşor, vicepreşedintele filialei din acest judeţ, numit în CA-ul acestei companii. Nicuşor este şi director economic la Romarm. Deşi Transelectrica şi Transgaz au fost transferate de la Ministerul de Finanţe în subordinea premierului Victor Ponta, liberalii au oameni în aceste companii.
La Transgaz, preşedintele CA, Ion Sterian, este un apropiat al PNL, iar în AGA se află Iulian Butnaru, secretar general adjunct al acestui partid.
În AGA la Transelectrica a fost plasat şi Remus Vulpescu, directorul de cabinet al lui Daniel Chiţoiu.
Tot Chiţoiu este cel care a susţinut-o pe Luminiţa Răduică în AGA la Electrica, iar la Nuclearelectrica a fost plasată Daniela Lulache – director şi membru al Consiliului de Administraţie.
La Eximbank, liberalii au primit câteva poziţii în AGA, însă ele sunt bine renumerate şi pot influenţa garanţiile acordate de această bancă.
La CEC, în afara directorului Radu Gheţea, numit în 2007 la propunerea PNL, în CA se află mai mulţi apropiaţi ai PNL, printre care Ciprian Badea, secretar general al Ministerului de Finanţe.
La acestea se adaugă posturile din regiile şi companiile locale. În plus, odată cu ieşirea de la guvernare, cei 13 preşedinţi de CJ-uri liberali se vor trezi în opoziţie, adică fără fonduri.
Ponta jură că nu face schimbări
În şedinţa de guvern de ieri, premierul Victor Ponta le-a transmis liberalilor că el unul nu-i va schimba. "Categoric nu-l voi face eu (anunţul ruperii USL – n.r.) şi nu voi propune revocarea niciunui ministru liberal sau a vreunui membru al PNL care ocupă o funcţie în guvern. Asta le-am spus şi liberalilor astăzi în guvern, că poate să-i retragă partidul, ca pe Gerea sau Chiţoiu, dar că eu nu-i voi demite", i-a momit Ponta pe colegii lui Antonescu.
Ponta le promite liberalilor că nu-i dă afară din guvern, toate schimbările fiind la solicitarea PNL.
PNL pierde controlul TVR
Dacă ies de la guvernare, liberalii pierd TVR, lucru dezavantajos pentru ei în contextul apropierii dintre Victor Ponta şi Dan Voiculescu, patronul neoficial al Antenelor. În prezent, TVR are o conducere provizorie, în frunte cu Stelian Tănase, susţinut de PNL. Acesta a fost numit de Parlament şi poate fi schimbat rapid printr-o procedură similară de noua majoritate USD. Dacă USL se rupe, liberalii mai pierd Avocatul Poporului. Acesta trebuia numit de PNL, dar, de câteva luni, instituţia este condusă de un interimar. Doar Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă, imediat după ce ele au fost emise de guvern. Liberalii vor mai pierde şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care gestionează contribuţuiile de sănătate şi care este condusă acum de fostul europarlamentar Cristian Buşoi.
Prietenii lui Ruşanu
În cazul în care USL se rupe, PSD ar trebui să preia de la Dan Radu Ruşanu şi prietenii săi controlul asupra unor instituţii financiare- cheie: ASF şi ANAF. În conducerea ASF nu se află doar Ruşanu, dar au o slujbă bine plătită soţiile mai multor liberali de frunte. Consoartele fostului ministru Daniel Chiţoiu, deputatului Dan Motreanu şi liderului grupului PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, câştigă peste 7.000 de euro pe lună, la ASF. Ruşanu însuşi are un salariu de 36.000 de euro pe lună. La ANAF, Chiţoiu l-a plasat pe apropiatul său, Gelu Diaconu.
Se negociază guvernul Ponta III
Oficial, Victor Ponta a răspuns ultimatumului lui Antonescu spunând că, dacă PNL îşi retrage miniştrii, va numi pe posturile vacantate interimari dintre actualii membri ai Cabinetului şi va aştepta cele 45 de zile cât ţine interimatul ca liberalii să revină în Guvern.
În realitate, PSD aşteaptă doar ca liberalii să plece din Executiv ca să alcătuiască un guvern USD, pentru care au şi pregătit terenul în Parlament. Potrivit unor surse din interiorul PSD, au fost purtate discuţii inclusiv cu UDMR, care nu va refuza sprijinirea unui guvern din care să facă parte. După prima rundă de negocieri ar urma ca UDMR să primească ministerul Culturii, în fruntea căruia se află acum liberalul Gigel Ştirbu. Uniunea ar vrea însă şi Sănătatea, pe care a mai deţinut-o în alte formule guvernamentale.
Petrecere pentru Ponta
"Să-i vedem plecaţi pe liberali şi apoi vedem noi", au spus sursele citate referitor la portofoliile ce ar urma să fie împărţite UNPR şi PC.
Pesediştii ar vrea ca guvernul Ponta III să fie mai mic decât cel actual, printre variante fiind renunţarea la posturi de miniştri delegaţi cum ar fi cei ai Apelor, Energiei sau cel pentru Dialog Social. Aceleaşi surse spun că pesediştii ar fi avantajaţi într- un guvern USD, UNPR şi PC neavând prea mulţi oameni pe care ar vrea să-i numească. De altfel, ministrul delegat pentru Turism şi IMM, Maria Grapini (PC) urmează să candideze la europarlamentare.
Că pesediştii nu sunt afectaţi de criza din USL o dovedeşte şi petrecerea pe care aceştia o au programată diseară, la un hotel din Bucureşti. Liderii PSD din teritoriu au fost convocaţi pentru a aniversa împlinirea a patru ani de când a fost ales Victor Ponta în funcţia de preşedinte. (Carmen Vintilă)
Suficiente voturi
Partidele care formează USD, respectiv PSD, UNPR şi PC, deţin, în acest moment, majoritatea absolută în plenul comun al Parlamentului. Separat, USD are, alături de grupul minorităţilor, majoritatea absolută în Camera Deputaţilor: 206 deputaţi, majoritatea legală fiind de 203. La Senat se bazează pe 84 de voturi, majoritatea fiind de 86: cu alte cuvinte, ar mai fi necesare două racolări. În plenul comun, USD deţine 290 de parlamentari, cu unul peste numărul necesar care asigură majoritatea absolută. Cu UDMR, care are 18 deputaţi şi 8 senatori, USD ar deţine majoritatea absolută atât în plenul reunit, cât şi în fiecare dintre cele două Camere. Totodată, USD se bazează şi pe venirea unor liberali, care nu ar fi încântaţi să treacă în Opoziţie.
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: "Ponta a ţinut să fie solidar cu hoţii"
  • ANALIZA EVZ: Cum a încercat Victor Ponta să SPARGĂ PNL
  • Crin Antonescu: Noi am cam fost dați AFARĂ de la guvernare. Luni seara fie avem guvern USL, fie USD | VIDEO
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: