Guvernul pasează problema salariului minim următorului Executiv
- Teodora Cimpoi
- 30 decembrie 2016, 00:00
Chiar dacă PSD a promis o majorare substanțială a salariului minim brut pe ţară, de la 1 ianuarie, cum încă nu a fost desemnat un nou Cabinet la Palatul Victoria, măsura mai are de aşteptat
Salariul minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017 rămâne, deocamdată, la nivelul de 1.250 lei. O eventuală majorare va fi stabilită de viitorul Guvern, care va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea unei noi valori care să se aplice anul viitor, a anunţat ieri purtătorul de cuvând al Executivului, Liviu Iolu.
Proiectul de buget general consolidat al PSD pentru 2017 prevede că salariul minim va creşte la 1.450 lei.
Bani mai mulţi pentru subvenţia la motorină
Totodată, Executivul a decis ieri majorarea cu peste 118 milioane lei (de la 647,24 milioane lei la 765,32 milioane lei) a fondurilor destinate agricultorilor pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Decizia a fost luată prin Hotărâre adoptată de Guvern, iar sprijinul se acordă agricultorilor, sub formă de rambursare, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.
Decizie cu efect asupra facturilor la electricitate
Una dintre cele mai importante decizii luate are legătură cu factura la electricitate a românilor, în care o pondere importantă o au subvenţiile pentru energia din surse regenerabile (prin certificatele verzi). Astfel, Guvernul a aprobat în ședința de ieri reducerea, pentru anul 2017, a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. Cota pentru anul viitor a fost stabilită la valoarea de 8,3%, faţă de 12,5% în acest an. Astfel, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului se va menţine constant, respectiv la 42 lei/MWh.
Menținerea cotei din 2016 și anul viitor ar fi condus la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, adică cu aproximativ 5%, a explicat Guvernul.
Sprijin pentru răniţii din Colectiv
Persoanele grav afectate în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv care beneficiază de servicii medicale cu internare sau în ambulatoriu vor fi sprijinite financiar și după 1 ianuarie 2017 pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de urmarea tratamentelor. Aceste ajutoare de urgență se acordă până la finalizarea perioadei de tratament, termenul limită fiind sfârșitul lui 2018. Ajutoarele de urgență se acordă astfel:
● Echivalentul în lei a câte 2.000 euro lunar, în cazul tratamentului în străinătate;
● Câte 100 de lei/zi în cazul tratamentului în țară în altă localitate decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau are reședința rănitul;
● Câte 30 lei/zi în cazul tratamentului în țară în localitatea în a cărei rază teritorială domiciliază sau are reședința rănitul.
Se restituie banii pentru „Cuminţenie”
Guvernul a mai stabilit ieri mecanismul de restituire a donațiilor făcute pentru achiziţionarea de către stat a operei de artă Cuminţenia Pământului, în condițiile în care încercarea de cumpărare a lucrării lui Constantin Brâncuşi a eşuat. Sumele vor putea fi restituite integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2017. Pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați (spre exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, donațiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat, etc.), se prevede posibilitatea ca aceștia să depună la Ministerul Culturii o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern. Cererea poate fi depusă până la data de 31 octombrie 2017. Ministerul Culturii verifică respectarea tuturor obligațiilor pentru efectuarea plății, urmând ca în termen de 60 de zile de la depunerea cererii să fie restituite sumele donate. Calendarul restituirii sumelor donate, pe etape și pe categorii de donatori, va fi făcut public.