Guvernul oferă 2,4 hectare şcolii unde învaţă Tăriceanu jr.
- Adam Popescu
- 17 noiembrie 2008, 02:00
După mai mulţi ani de presiuni diplomatice, Ambasada Franţei a ales şi a obţinut, de la statul român, un teren de 2,4 hectare pe care Liceul Francez "Anna de Noailles" să-şi construiască un nou sediu.
Aflată în zona de nord a Capitalei, şi aparţinând Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, suprafaţa a fost pusă la dispoziţia oficialilor francezi printr-o ordonanţă de urgenţă, semnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, al cărui fiu, Călin jr., este înscris chiar la această unitate de învăţământ.
Terenul din zona de nord a Bucureştiului, cu o valoare aproximativă de 24 de milioane de euro, încheie o adevărată serie, începută în timpul guvernării PSD-iste, de posibile amplasamente alese şi, ulterior, nefolosite sau pierdute de francezi. Decizie la „nivel de guvern“
Cei 24.000 de metri pătraţi, cât totalizează terenul ales pentru construirea noii clădiri a Liceului Francez, au fost scoşi din proprietatea publică a statului printr-o ordonanţă de urgenţă din septembrie 2008 şi daţi în folosinţă gratuită ambasadei. „Ambasada Franţei a cerut terenul respectiv, iar noi l-am pus la dispoziţie, în baza acordurilor bilaterale. A fost o decizie adoptată la nivel de guvern“, a declarat ministrul internelor, Cristian David.
Pe de altă parte, surse diplomatice au invocat, pentru EVZ, existenţa unor presiuni din partea Franţei, începute încă din anul 2002, pentru obţinerea unui teren. „Au fost discuţii pe această temă la toate întâlnire la nivel înalt, inclusiv preşedintele Nicolas Sarkozy insistând pentru un nou teren care să fie folosit de şcoala franceză“, au precizat sursele citate. „Prea aproape de aeroport“
Reprezentanţii Liceului „Anna de Noailles“ cer de ani buni, un teren pentru construirea noului sediu, invocând numărul mare de elevi interesaţi şi condiţiile improprii de învăţământ. Suprafaţa din cadrul Academiei de Poliţie a fost primită după alte două propuneri eşuate făcute chiar de autorităţile franceze şi acceptate de statul român.
„În 2005 au primit o parcelă aflată în litigiu. Drept urmare, câteva luni mai târziu, şi-au ales un alt teren, pe care ulterior însă l-au refuzat“, au mai adăugat aceleaşi surse. În acest ultim caz, terenul se afla în proximitatea Aeroportului Otopeni şi la doi paşi de DN 1, afirmă şi primarul localităţii, Siviu Constantin Gheorghe. Acesta îşi aduce aminte că, la acel moment, un oficial de la ambasadă l-a întrebat dacă ar avea, prin zonă, un teren potrivit pentru construirea unei şcoli. „Acel domn şi-a exprimat reticenţa faţă de condiţiile de amplasare, lângă aeroport şi drumul naţional“, a explicat primarul.
Cu toate acestea, Ambasada Franţei a bătut palma cu guvernul român, care, în iunie 2007, punea la dispoziţia şcolii suprafaţa solicitată. Din motive pe care nici guvernul, nici Ambasada Franţei nu doresc să le comenteze, nici acest al doilea amplasament nu a fost folosit conform solicitării. „Ambasada Franţei s-a răzgândit şi a identificat un alt teren“, ne-au transmis oficialii Biroului de Presă al MAp. Singura declaraţie pe care ne-a dat-o ambasada a fost: „No comment“. Băiatul lui Tăriceanu, elev la „Anna de Noailles“
La Liceul Francez „Anna de Noailles“ învaţă 700 de elevi, de la grădiniţă până la ultimul an de liceu. Tot aici sunt înscrişi copii ai diplomaţilor francezi, dar şi ai unor oficiali români, inclusiv copilul cel mare al primului-ministru, Călin jr. Tăriceanu.
Dacă încerci să-ţi înscrii copilul la acest liceu, afli încă din primele minute că „mai mulţi copii de politicieni învaţă aici“. Dacă plusezi şi spui că circulă zvonul că şi băiatul lui Tăriceanu e elev aici, primeşti confirmarea: „Da, învaţă la noi“. DECLARAŢIE „Liceul este girat de părinţi“ Funcţionând în sistem semiprivat, Liceul Francez este dependent de conlucrarea dintre Ambasadă şi comitetul de părinţi, fapt recunoscut şi de ambasadorul Franţei, Henri Paul, într-un interviu acordat revistei „22“, pe 27 octombrie 2007. Acesta aborda şi problema unui nou teren pentru Liceul Francez, deşi, la data convorbirii, statul român acordase, de aproape patru luni, suprafaţa de lângă aeroport. „Liceul este girat de comitetul de părinţi. Este nevoie de o clădire, dar nu putem face nimic până când nu avem un teren“, declara Henri Paul.