Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul nu vrea ca şeful statului şi parlamentarii să fie examinaţi psihiatric
Guvernul nu vrea ca şeful statului şi parlamentarii să fie examinaţi psihiatric

Guvernul nu vrea ca şeful statului şi parlamentarii să fie examinaţi psihiatric

Guvernul respinge propunerea a patru senatori independenţi de a examina psihiatric şi psihologic candidaţii la preşedinţie şi parlament. Executivul a dat aviz negativ acestui proiect, motivând că încalcă Constituţia.

Executivul invocă faptul că aducerea la cunoştinţă publică a adeverinţei medicale, ca parte a dosarului de candidatură, pentru persoanele care candidează la alegerile locale, generale sau prezidenţiale ar constitui o încălcare a caracterului confidenţial al informaţiilor privind sănătatea persoanei, "aducându-se astfel atingere dreptului constituţional la viaţă intimă, familială şi privată".
Guvernul nu este de acord nici cu dispoziţiile propuse de cei cinci senatori, potrivit cărora neefectuarea controlului anual determină pierderea funcţiei dobândite prin alegeri sau prin numire. "Apreciem că, cel puţin în cazul funcţiilor de deputat, senator şi preşedinte al României, acestea sunt de natură să aducă atingere dispoziţiilor constituţionale care reglementează încetarea mandatului acestora. Cât priveşte funcţiile numite, apreciem că sancţiunea prevăzută este excesivă", susţine Guvernul în punctul de vedere trimis Senatului.
Obligativitatea controlului şi pentru cei aflaţi deja în funcţii
Liviu Câmpanu, Sorin Serioja Chivu, Cezar Măgureanu şi Vasile Nedelcu, senatori independenţi propun obligativitatea prezentării unei adeverinţe medicale privind starea de sănătate fizică şi mentală în cazul candidaţilor la funcţii de demnitate publică alese sau numite. Cei patru parlamentari vor introducerea unui control medical anual în cazul persoanelor care ocupă deja astfel de funcţii.
Cei patru senatori independenţi îşi motivează propunerea legislativă prin faptul că testarea psihologică este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducător auto, profesor, pilot de aviaţie, poliţist sau electrician. De aceea, susţin ei, o astfel de examinare ar trebui introdusă şi în cazul candidaţilor la funcţiile de primar, consilier local, consilier judeţean, parlamentar şi chiar preşedinte.
În vreme ce Guvernul a avizat negativ această propunere, Consiliul Legislativ a dat un favorabil, cu recomandarea ca în lege să fie delimitate cu exactitate categoriile de personal cărora li se impune prezentarea, la numirea în funcţie, a adeverinţei medicale vizate de un psiholog şi de un medic psihiatru. Ambele avize, atât cel al Guvernului, cât şi cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative.
Propunerea legislativă, înregistrată la începutul lunii decembrie pentru dezbatere la Senat, urmează să fie analizată în comisiile de specialitate. Ultimul cuvânt în privinţa acestui proiect îl vor avea deputaţii.