Premierul Emil Boc a declarat azi că menţinerea cotei unice de impozitare, de 16%, în România, poate stimula în continuare economia.
“Suntem preocupaţi de menţinerea cotei unice, pentru că aceasta ne-a permis să avem o creştere economică până acum şi poate fi premisa unei relansări economice. Nu cred că o majorare a acesteia poate duce la relansarea economiei, ci, dimpotrivă, o poate bloca”, a spus Boc.
Acesta a mai spus că menţinerea cotei unice, din 2005, a fost cea mai curajoasă măsură fiscală a Guvernului.
La un pas de sancţiune
Pe de altă parte, Boc spune că "nu am beneficiat destul de creşterea economică " iar acum România este la un pas de a fi sancţionată de Comisia Europeană, din cauza deficitului bugeter excesiv.
"Am cheltuit banii aduşi de cota unica în economie românească şi în loc să fi pus bani deoparte în vremuri bune, am cheltuit mai mult decât am produs şi am ajuns în situaţia dificilă de a avea un deficit de 5,2% în 2008, ceea ce ridică riscul ca CE să ridice un semnal de alarma în aprilie legat de deficitul excesiv, cu sancţiunile de rigoare din regulamentele europene", a declarat astăzi Emil Boc.
Totodată, şeful Executivului a precizat că România nu a încheiat, până în prezent, nici un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional sau cu Comisia Europeană, ci există doar discuţii la nivel tehnic.
“Deocamdată nu am încheiat niciun acord cu FMI sau cu Comisia Europeană. Există doar discuţii la nivel tehnic”, a spus Boc.
Acesta a explicat că există un parteneriat între Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, din punct de vedere al consultanţei.
CITIŢI ŞI: Românii nu pot suporta impozite mai mari