Intenția guvernului de a interzice cumulul pensiei cu salariu plătit de stat ar lăsa fără venituri importante mai multe persoane din România, scrie Romania.Europalibera.org.

Important este că, în cazul în care o asemenea măsură legislativă ar fi atacată la Curtea Constituțională, pronunțarea va veni din partea unor beneficiari ai acestor privilegii – cinci din cei nouă judecători CCR au și pensie specială, și salariu de la stat.

Nu doar judecători ai CCR sunt în această situație, ci și consilieri de la Curtea de Conturi, polițiști, militari și oameni din serviciile secrete, ultimele trei categorii fiind dintre cei care s-au pensionat la 40 de ani.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu (propus de PSD). Dacă s-ar pune în practică o astfel de modificare, el ar trebui să aleagă între pensia de 27.000 de lei pe lună și indemnizația de la CCR, care se ridică la 24.000 de lei pe lună. Venitul său lunar actual este peste 50.000 lei.

În aceeași situație se află și colegul său Cristian Deliorga (propus de PSD). El va trebui să stabilească dacă rămâne doar cu pensia de 21.000 de lei pe lună ca fost magistrat sau va încasa în continuare și indemizația de 22.500 de lei pe lună de la Curtea Constituțională.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepție, în acest caz, vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pensiile magistraților.

Șeful Executivului i-a îndemnat pe parlamentarii să voteze inițiativa PNL.

„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepția a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat premierul Orban.

Te-ar putea interesa și: