Toamna pomenilor electorale. Guvernul insistă cu cadourile înainte de campanie. Amnistia fiscală şi reducerea CAS sunt dezbătute astăzi în Camera Deputaţilor. Cine plăteşte factura?

Toamna pomenilor electorale. Guvernul insistă cu cadourile înainte de campanie. Amnistia fiscală şi reducerea CAS sunt dezbătute astăzi în Camera Deputaţilor. Cine plăteşte factura?

Astăzi urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor extinderea amnistiei fiscale din învăţământ la toţi bugetarii, o propunere care a fost deja adoptată în Senat, săptămâna trecută, deputaţii urmând să voteze marţi. Dacă votul va fi în favoarea extinderii amnistiei fiscale, va fi încă o pomană electorală pe care Guvernul o oferă în preajma alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie. Tot astăzi se dezbat proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi amnistia pentru mame şi pensionari, informează Agerpres.

Decizia de extindere a amnistierii fiscale de la personalul de învăţământ la toţi bugetarii a fost luată de plenul Senatului în prima zi a lunii septembrie. Măsura, susţinută de ministrul Muncii, Rovana Plumb, presupune ca toţi bugetarii care au obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control să fie exoneraţi de la restituirea sumelor.

Amendamentul a fost 122 de voturi ”pentru” şi două abţineri, urmând ca decizia finală să fie luată astăzi de Camera Deputaţilor.

În versiunea iniţială a propunerii legislative, care a fost formulată de senatorul Liviu Pop, amnistierea fiscală se aplica profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Propunerea a fost însă întoarsă de preşedintele Traian Băsescu, acesta reclamând, printre altele, faptul că legea este discriminatorie, deoarece se aplică doar persoanelor din anumite localităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amnistierea fiscală a bugetarilor nu este singura măsură cu iz electoral pe care Guvernul o vrea adoptată. În luna august, ministrul Rovana Plumb a anunţat că pensionarii şi mamele care au de returnat statului diverse sume de bani, din pricina unor "interpretări neunitare" ale legislaţiei, vor fi amnistiaţi fiscal. Este vorba despre "toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului unitar de pensii la data intrării în vigoare a propunerii legislative", după cum a declarat Rovana Plumb, şi de 12.640 de mame, cărora statului le cerea înapoi 15 milioane de lei. Măsura va fi dezbătută tot astăzi, în Camera Deputaţilor.

De asemenea, tot astăzi va fi dezbătută şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Legea a tercut de Senat, deşi a fost întoarsă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, şeful statului considerând că măsura provoacă o gaură prea mare în buget. Guvernul a încercat să introducă această măsură încă de la începutul anului, fiind una din promisiunile electorale ale USL, însă FMI s-a opus atunci. Guvernul consideră că, prin reducerea CAS, ar rămâne mai mulţi bani pentru investiţii.

O altă pomană electorală a fost acordată de Guvern la fârşitul lunii august, când au fost luate şase milioane de lei din fondurile de rezervă, pentru suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte. În hotărârea care a fost publicată în Monitorul Oficial nu este însă specificat pentru ce au fost alocați acești bani. Potrivit legii, fondul de rezervă al Guvernului este destinat numai situaţiilor de urgenţă.

Săptămâna trecută, Victor Ponta a făcut un nou cadou electoral, anunţând micşorarea taxei pe stâlp de la 1,5% la 1%. Reducerea taxei va intra în vigoare în anul 2015, a anunţat Ministerul de Finanţe. De asemenea, banii proveniţi din colectarea taxei pe construcţiile speciale nu va mai merge la bugetul statului, ca până acum, ci la primării. Jumătate de miliard de lei s-a încasat până acum, din această taxă, atât cât prevăzuse Guvernul pentru întreg anul 2014. Cu toate acestea, banii plătiţi statului de companii au fost luaţi din bugetele pentru investiţii, iar pecialiştii spun că acest lucru a contribuit la intrarea în recesiune.

Toate aceste pomeni electorale care au fost acordate de Guvenrul Ponta vin în contextul în care, la jumătatea lunii august, Eurostat a anunţat că România a avut două trimestre consecutive de contracţie a PIB, ceea ce înseamnă că a intrat în recesiune tehnică.