Guvernul dă liber la pensii speciale

Guvernul dă liber la pensii speciale

După ce Guvernul Boc a tăiat aproape toate pensiile speciale – mai puțin pe cele ale magistraților, salvate printr-o decizie a Curții Constituționale – o avalanșă de proiecte legislative urmărește reintroducerea acestora.

Ieri, guvernul Ponta a inițiat un proiect prin care militarii vor beneficia de acest drept. „Este un proiect, nu e vorba de pensii speciale, este vorba despre un sistem care se aplică în toate țările NATO pentru personalul militar. (...) Este o promisiune mai veche ca să nu mai trebuiască mereu să reparăm, să cârpim din lucrurile greșite făcute în 2010”, a precizat Ponta.

Potrivit proiectului, vor fi acordate pensii militare și pentru soldații și gradații profesioniști care îndeplinesc condițiile de vechime în serviciu, aceștia beneficiind în prezent de posibilitatea menținerii în activitate până la 55 de ani.

Și pentru parlamentari

Ne puteți urmări și pe Google News

În paralel, la Parlament, deputații și senatorii din PSD și UDMR vor să redea parlamentarilor, funcționarilor parlamentari și diplomaților pensiile speciale. Pe lista celor care vor beneficia de acest drept au fost strecurați și angajații ministerului Comerțului exterior, instituție existentă înainte de 1989. Deși între cele trei proiecte sunt diferențe în ceea ce privește calculul pensiilor, toate aceste categorii profesionale vor beneficia de pensii la circa 80% din media veniturilor salariale din ultimele 12 luni. Proiectul privind pensiile parlamentarilor se bucură de cea mai largă susținere: inițial, era semnat de 255 de deputați și senatori, inclusiv de 23 de liberali și câțiva membri ai PMP. Ieri, liberalili și-au retras semnăturile, la presiunea conducerii partidului, excepție făcând Radu Zlati.

Premierul Victor Ponta a refuzat, în repetate rânduri, să se pronunțe asupra acestui subiect. „Nu sunt deputat, sunt președintele PSD, primministru (…) Parlamentul poate decide singur asupra acestui lucru”, a spus Ponta, acum câteva zile.

Iohannis ar favoriza cultura

Președintele Klaus Iohannis a evitat, în repetate rânduri, să-și spună opinia despre pensile parlamentarilor. „Mi s-ar părea un lucru excepțional dacă în Parlament ar apărea ideea să se dea pensii speciale oamenilor de cultură”, a spus, inițial, șeful statului. Ulterior, într-o conferință de presă, el a ocolit din nou un răspuns ferm. „După știința mea, nici nu s-au lămurit parlamentarii dacă o inițiază sau nu; cine rămâne pe liste și cine se retrage. Haideți să așteptăm rezultatul din Parlament”, a declarat Iohannis. Marți, șeful statului a promulgat legea privind pensiile speciale ale aviatorilor și ale personalului navigant. Acest proiect a fost respins, inițial, de către fostul președinte Traian Băsescu. În aceste condiții, singura cale de atac pe care o mai avea actualul șef al statului era să o conteste la Curtea Constituțională, dacă avea motive în acest sens.