Ultima oră! Guvernul Ciucă s-a pronunțat. Ce se întâmplă cu șomajul tehnic

Ultima oră! Guvernul Ciucă s-a pronunțat. Ce se întâmplă cu șomajul tehnic Sursa: EVZ

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență prin care va reintroduce acordarea șomajului tehnic. Acesta va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și că se vor reglementa noi măsuri de protecție socială pentru angajați.

OUG pentru acordarea șomajului tehnic

„Adoptăm o OUG pentru acordarea șomajului tehnic și reglementarea de noi de măsuri de protecție socială pentru angajați, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă și susținerea unor sectoare economice. Această măsură se introduce în contextul interzicerii și suspendării activităților economice din cauza pandemiei COVID.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, vorbim de acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022”, a anunțat, miercuri, Nicolae Ciucă.

Măsuri în contextul creșterii prețului la gaze și energie

El a mai spus și că o ordonanţa de urgenţă ce cuprinde măsurile pregătite de Guvern în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.

Primul ministru a solicitat miniştrilor responsabili să finalizeze actul normativ astfel încât până vineri să fie pus în dezbatere publică.

„Am discutat cu ministrul Energiei şi se lucrează la partea de conţinut a ordonanţei de urgenţă pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineaţa. Şi, în acest sens, rog ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, ministrul Justiţiei şi ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conţinut, astfel încât la Ministerul Energiei şi, bineînţeles, cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanţă să putem să o punem în transparenţă publică cel mai târziu vineri dimineaţă, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de şedinţa săptămânală, să adoptăm această ordonanţă de urgenţă", a transmis prim-ministrul, informează Agerpres.

La începutul ședinței de Guvern, Ciucă a spus că a avut și o întâlnire, marţi, cu producătorii, furnizorii şi distribuitorii din energie.