Guvernul Ciolacu urgentează ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Guvernul Ciolacu urgentează ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare Marcel Bolos, ministrul Finantelor, si premierul Marcel Ciolacu. / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să încheie într-un timp cât mai scurt ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Marcel Ciolacu a reiterat astăzi necesitatea luării unor măsuri extrem de drastice pentru a reduce cheltuielile bugetare în cel mai urgent mod posibil.

Premierul a spus: „Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda, a spus prim-ministrul. Îl rog pe domnul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, să finalizăm rapid ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat”.

Marcel Ciolacu vrea ca reducerea cheltuielilor bugetare să fie realizată rapid

Marcel Ciolacu a punctat că proiectul va fi implementat chiar dacă a fost criticat în repetate rânduri. El a declarat că este nevoie de un stat mai suplu, fiind esențial să fie reduse costurile și să se comaseze instituțiile acre se calcă în picioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales nu după alegeri. Apoi putem avansa și cu al doilea proiect, al consolidării fiscale”, a mai precizat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit un pachet cuprinzător de peste 50 de măsuri menite să genereze o reformă semnificativă în sistemul bugetar. De asemenea, el a subliniat că este esențial ca cei care muncesc să fie remunerați adecvat, iar cei care nu își îndeplinesc responsabilitățile la locul de muncă să caute alt mod de a-și desfășura activitatea.

Marcel Ciolacu a reiterat că pachetul de măsuri reprezintă prima reformă reală a sistemului bugetar.

Măsuri pentru reducerea cheltuielilor la stat

Ordonanța prevede eliminarea a 20% din numărul funcțiilor de secretari/subsecretari de stat și vicepreședinți până cel târziu la 1 ianuarie 2024. Conform actului normativ, numărul posturilor de consilieri din cabinetele președinților/vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/agențiilor/instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene/vicepreședinților, primarilor/viceprimarilor, prefecților/subprefecților, precum și a numărului de consilieri din cabinetele conducerii autorităților/instituțiilor publice de interes local se va reduce cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023.

Totodată, doar angajații de la stat care realizează venituri brute lunare din salariu de până la 10.000 lei inclusiv vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei per persoană în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026.

Ce tăieri salariale a anunțat Boloș

Marcel Boloș a adus în atenție faptul că în sectorul public, pe lângă voucherele de vacanță, se acordau și indemnizații de vacanță, care vor fi eliminate. La fel se va întâmpla și cu banii acordați ca indemnizații de hrană, până la un anumit prag.

Rămâne doar voucherul de vacanță, se elimină indemnizația de vacanță, și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul la sub 10.000 de lei brut”, a spus ministrul. Acesta a subliniat că voucherele de vacanță ale bugetarilor costă statul român 1,8 miliarde de lei.

Trecând la indemnizația de hrană, ministrul Finanțelor a punctat că această măsură costă statul român trei miliarde de lei și „se acordă fără limită și fără plafon”. „Nu este normal ca unui funcționar care are un venit de 30.000 de lei să-i mai acorzi și indemnizație de hrană”.