În baza unor pretexte de tip băsist, Guvernul Ciolacu îi „face la portofel” pe românii bolnavi
- Mirel Curea
- 26 februarie 2024, 08:41
Vi-l mai amintiți pe Traian Băsescu? Ce întrebare! Sigur că vi-l amintiți. Mai mult cu rele, că alea bune fie nu prea au existat, fie au fost prea mărunte, ca să rămână în memoria colectivă. A lăsat pe urmă multe nenorociri. Printre urmele pline de noroi cu care și-a terfelit istoria, a mai lăsat una despre care nu credeam că o va prelua cineva. Aceea de a apuca în colți diferite categorii socio-profesionale, adică hălci întregi din populație, pentru a le acuza de fel de fel de enormități și a le terfeli public, prin metoda tâmpă a generalizării. Metoda este una veche de când lumea, conducătorii nevolnici scăpau de spectrul neputinței în rezolvarea nevoilor Cetății, prin inventarea falșilor vinovați. I-a venit vremea să fie folosită și de Guvernul Marcel Ciolacu împotriva oamenilor bolnavi.
Una dintre marile mizerii cu care Traian Băsescu și-a pătat cele două mandate, a fost antagonizarea raporturilor medic-pacient: „O comisie prezidențială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc” și „Foarte bine, medicii să plece din tara”? Sau a raporturilor profesori-elevi: „Școala scoate tâmpiți”. Ori a percepției clasei politice în ochii cetățeanului, prin generalizare ineptă „Clasa politică este coruptă”.
Și putem continua mult cu citatele din președintele jucător de barbut social, cele cu „pensiile nesimțite” ale militarilor, cu România devenită din cauza alocațiilor pentru copii „o țara de mămicuțe și bebeluși”. Cum ziceam, o tehnică veche de când lumea, menită să încaiere populația, să o țină ocupată, spre liniștea și prosperitatea deținătorilor puterii, pe care Traian Băsescu a practicat-o cu un cinism de gang.
Surpriza mea - recunosc, am mari naivități - este să regăsesc aceleași practici golănești și la actualii guvernanți. Incapabili să rezolve problemele reale ale unui cetățean din ce în ce mai apăsat de dificultățile traiului de zi cu zi, strivit de taxe, prețuri și griji din ce în ce mai negre, au apucat-o din capul locului pe aceeași cale.
„S-a terminat șmecheria!” A fost strigătul de luptă cu care premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, în 26 septembrie, 2023, de la tribuna Parlamentului. Avea să se vadă că nu s-a terminat cu nicio șmecherie, că șmecherii au devenit și mai șmecheri, iar fraierii și mai fraieri. În campania de mediatizare a cuceririlor revoluționare reprezentate de pachetul de măsuri, profesorii și ospătarii au fost bine înfierați, după care au fost puși la punct fiscal, prin impozitarea veniturilor realizate, primii din meditații, cei din urmă, din ciubucuri. În timp ce românilor le erau șterpelite portofele de facturile uriașe la energie și de scumpirile sălbatice, Guvernul Ciolacu pocnea din degete, ca să atragă atenția la falșii vinovați pentru sărăcirea populației, prin fraudarea bugetului, profesorii, barmanii și ospătarii.
Acum, despre ultima și cea mai sfruntată golăneală de tip băsist a Guvernului Marcel Ciolacu. În căutare disperată de bani, dar doar de la populație, căci cu multinaționalele și cu marii evazioniști nu este recomandat să te pui, cel mult doar să-i anunți de ochii și urechile populației că „S-a terminat smecheria!”, Guvernul Ciolacu a descoperit o nouă categorie de la care se pot smulge niște bani: românii bolnavi.
O ordonanță adoptată de Guvernul Ciolacu, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, ca să treacă neobservată, a introdus o nouă taxă. Această taxă are ca efect diminuarea cu 10% a sumei care era plătită până acum celui aflat în concediu medical. Am simplificat la maxim pentru ușurarea înțelegerii și ca să fie clar, arăt doar că la un salariu brut de 5000 de lei, salariatul care primea până acum 177 lei/zi de concediu medical, va primi mulțumită Guvernului Marcel Ciolacu mai puțin cu 10%, adică 160 lei/zi de concediu medical.
O măsură menită să nemulțumească serios, chiar să înfurie, una din categoria „Ăștia iau și de pe vii și de pe morți”. Drept care, Guvernului îi trebuiau găsite și niște justificări care să pară cât mai morale. Le-au găsit. De vină sunt medicii de familie, care dau concedii cu ghiotura, și oamenii care muncesc, niște lepre care o țin din concediu medical, în concediu medical.
Ca să țină acest băsism de-a dreptul ordinar, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost asmuțită în controale la cabinetele medicilor de familie, ca să verifice numărul de concedii acordate. Pe de altă parte, sigisbeii de partid ai lui Marcel Ciolacu care apar pe la posturile de televiziune, au drept directivă transmiterea mesajului potrivit căruia „În primul trimestru din 2023, românii și-au luat peste 8,4 milioane de zile de concediu medical, echivalentul a 23.000 de ani”.
Culmea golănelii, astfel alese și prezentate cifrele pot produce ceva impresie - phiii, 23.000 de ani! - de fapt, la o raportare corectă, cifrele de mai sus arată că în primul trimestru al anului 2023, fiecare salariat din România a avut nevoie de 1,5 zile de concediu medical. O dată la trei luni, statistic vorbind, fiecare om al muncii a avut nevoie de o zi și jumătate de stat la pat din cauze medicale. Nu mai vorbim de altă golăneală, faptul că a fost luată drept perioadă de referință primul trimestru al anului, intervalul din an cu cele mai dese îmbolnăviri cauzate de gripe și alte viroze.
Dar de ce spun că este vorba doar de o tehnică jegoasă, menită să îmbrace incapacitatea Guvernului Marcel Ciolacu de a gestiona optim bugetul în hainele strălucitoare ale dreptății sociale? Păi, să vedem.
Potrivit unor statistici serioase, nu a propagandei PSD-iste, care menționează niște cifre luate cu furca, doar ca să susțină încă o samavolnicie comisă împotriva nivelului de trai al populației, realitatea este cu totul alta. Eurostat arată că la nivelul Uniunii Europene, România este penultima țară din coada clasamentului privitor la „Cheltuielile pentru concedii medicale în 2020 (procent din PIB)”, cu 0.3% din PIB. Liderii clasamentului sunt Franța (14,9%), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7%), Danemarca (13,6%), Estonia (13,2%) și Olanda (12,4%).
În privința chefului de muncă al românilor, același Eurostat indică faptul că România este țara din UE cu cele mai puține zile absentate de la muncă din motive medicale, de vreo 6-7 ori mai puține decât primele clasate, Franța, Finlanda, Suedia. Mai mult, anual românii muncesc cel mai mare număr de ore din aceeași UE.
Nu în ultimul rând, starea de sănătate a românilor este una deplorabilă. Alături de bulgari, românii au cea mai scăzută speranță de viață din rândul locuitorilor din țărilor UE, una de 72,8 ani, cu 8 ani mai mică decât media europeană. Aceste date, evidențiază o dată în plus mizeria decisă de Guvernul Ciolacu, prin care unui popor ai cărui cetățeni mor primii de pe continent, li se pune un impozit exact pe posibilitatea de a-și îngriji sănătatea.
În discursul premierului Marcel Ciolacu, cel cu „S-a terminat șmecheria!”, acesta preciza cu tărie că este un om onest: „Am multe defecte, dar cu siguranță nu pot să mint”. Eu îl cred. Ceea ce nu înțeleg este cum de reușește totuși să mintă, în condițiile în care zice sincer că nu poate face asta.