Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente mai au timp până pe 15 aprilie să își depună declarația în baza căreia se calculează contribuțiile sociale obligatorii
Guvernul a prelungit, ieri, prin Ordonanță de Urgență, termenul de depunere a Formularului 600, de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Formularul 600 se depune obligatoriu, potrivit prevederilor Codului fiscal, de contribuabilii persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.
În baza veniturilor declarate în Formularul 600, statul va stabili pentru fiecare contribuabil contribuțiile obligatorii la pensii (CAS) și sănătate (CASS).
Controverse
Guvernul nu a clarificat dacă o persoană care are nevoie de servicii medicale până pe 15 aprilie și nu a depus Formularul 600 figurează ca asigurat sau nu în evidențele statului. În această situația ar putea să ajungă peste 180.000 de români: Executivul a estimat că 210.000 de persoane fizice ar urma să depună Declarația 600, însă până ieri doar 28.500 au depus-o. Situația este cu atât mai neclară cu cât ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a spus recent că românii nu mai trebuie să depună Formularul 600 pentru că acesta va fi eliminat.
Indicii
Premierul Viorica Dăncilă a cerut ieri modificarea drastică a regulilor pentru persoanele vizate de Formularul 600. „În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”, a spus prim-ministrul în debutul ședinței de Guvern.
Surse guvernamentale au relatat EVZ că Executivul va adopta, în maximum două săptămâni, o decizie finală, în acest sens fiind nevoie de o modificare a Codului Fiscal.
Critici
Formularul 600 a stârnit numeroase controverse pentru că impune persoanelor fizice vizate să plătească în avans, în 2018, contribuţii sociale, indiferent de veniturile obţinute în acest an, condiţia fiind să fi avut anul trecut venituri peste plafonul de 22.800 de lei pe an.
CAS și CASS se datorează astfel:
● CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
● CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Sporuri în învățământ
Cuantumul sporului pentru condiții de muncă în învățământ se stabileşte prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază, cu valori cuprinse între 5 și 15% din salariul de bază, a decis ieri Guvernul. La stabilirea concretă a sporului pentru condiţii de muncă vor fi calculate: existența concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului.
De asemenea, vor fi luate în calcul condițiile de muncă ce implică un efort fizic mare în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibrații, praf, radiații, vapori, aburi, condițiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum și structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.