Guvernul Marii Britanii este lovit de un nou scandal, după ce Parlamentul a anunțat că-l investighează pe premierul Rishi Sunak în cazul unui posibil conflict de interese. Vicepremierul Dominic Raab a demisionat, în urma unei alte anchete în care este acuzat de intimidarea funcționarilor publici. El a respins acuzațiile, însă și-a înaintat demisia către Rishi Sunak.
Vicepremierul britanic Dominic Raab a demisionat din funcție după ce a fost acuzat de intimidarea funcționarilor publici. El și-a înaintat demisia premierului Rishi Sunak, însă a respins acuzațiile ce i-au fost aduse după o anchetă care l-a vizat. Dominic Raab a dat publicității o scrisoare publică în care a arătat că se simte dator să să accepte concluziile anchetei, chiar dacă nu este de acord cu ele, informează Independent.
Vicepremierul britanic a declarat că „toate acuzațiile împotriva sa, cu excepția a două”, au fost greșite. El a precizat că această anchetă a stabilit un precedent periculos pentru „buna guvernare” dat fiind că a coborât foarte mult pragul pentru acuzațiile de hărțuire în cazul unor oficiali guvernamentali.
Dominic Raab a atras atenția că rezultatul acestei anchete care îl vizează va „încuraja plângerile false împotriva miniștrilor”, din guvernul Marii Britanii. De asemenea, a dat de înțeles că este victima unei vânători de vrăjitoare precizând că cercetările în cazul său nu au respectat procedurile legale.
„Acestea includ scurgerea sistematică a unor afirmații distorsionate și fabricate către mass-media, încălcând regulile anchetei și Codul de conduită al funcției publice, precum și îndepărtarea coercitivă de către un înalt funcționar a secretarilor privați dedicați din biroul meu privat din Ministerul Justiției, în octombrie anul trecut. Sper că acestea vor fi revizuite în mod independent”, a scris Dominic Raab în scrisoarea deschisă.
Premierul Rishi Sunak vizat de o anchetă parlamentară
Demisia lui Dominic Raab survine la câteva zile după un alt scandal care a lovit guvernul Marii Britanii. La începutul săptămânii, comisarul pentru conduită parlamentară, Daniel Greenberg, a anunţat că a deschis o anchetă care îl vizează direct pe capul guvernului, pe premierul Rishi Sunak.
Potrivit presei britanice, parlamentarii sunt interesați de acţiunile pe care soţia premierului, moştenitoarea bogată a unui antreprenor indian, le deţine la o societate de îngrijire a copiilor.
Lui Rishi Sunak i s-a reproșat că nu s-a conformat normelor care impun parlamentarilor să declare „deschis şi onest” orice interese pe care le au.
Soția premierului, Akshata Murthy, ar fi fost acţionar într-o firmă care urma să beneficieze de finanțare publică în cadrul unui program guvernamental pentru îngrijirea copiilor. Ministrul de finanţe Jeremy Hunt a prezentat măsura în luna martie, motivând că va facilita accesul la ajutorul de stat pentru îngrijirea copiilor începând cu vârsta de nouă luni, în loc de doi ani, cât este în prezent.