Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor pentru deblocarea fondurilor UE
- Ana Petrescu
- 12 iunie 2017, 00:00
Executivul a găsit soluția salvatoare pentru fiascoul fondurilor europene, deşi aceasta îi va costa pe români aproximativ 800 milioane de euro. Guvernul a anunțat că a plătit deja prima tranșă de 400 milioane euro pe facturile benefi ciarilor de fonduri UE cu bani de la bugetul de stat
După ce premierul Sorin Grindeanu a tras un semnal de alarmă că România riscă un blocaj total în accesarea fondurilor europene din cauza a „sute de mii de hârtii care trebuie ștampilate”, Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, a anunțat că a plătit jumătate din facturile emise pentru proiectele cu finanțare europeană.
FOTO: Vicepremierul Sevil Shhaideh a anunțat că țara noastră va atrage 5,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană FOTO: EVZ
„Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmând ca întreaga sumă să fie recuperată imediat ce Autoritățile de Management vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Cioloș e de vină
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a dat vina pe „greaua moștenire” a Cabinetului Cioloș și a oferit asigurări că cei 800 milioane euro cheltuiți de la buget vor fi rambursați în totalitate de către Comisia Europeană. „De patru luni lucrăm pentru a recupera tot ce s-a pierdut în 2016. Anul trecut nu s-a făcut absolut nimic pe procedurile privind acreditarea autorităților de management. În ianuarie, când am venit la guvernare, a trebuit să lucrăm cu toate echipele astfel încât în aprilie să trimitem procedurile pentru acreditarea aurtorităților de management pe fiecare program”, a declarat Plumb, neprecizând însă când urmează CE să ramburseze suma, „împrumutată” din buzunarul cetăţenilor români, care ar trebui să se reîntoarcă la bugetul de stat.
Promisiunile PSD
Vicepremierul Sevil Shhaideh a anunțat, la începutul lunii martie, că România va atrage 5,2 miliarde euro de la CE. Programul de guvernare al PSD prevede, pentru intervalul 2014-2023, o alocare financiară totală de circa 31 de miliarde euro din fondurile structurale și de investiții (FESI).
Din aceasta sumă, aproape 23 de miliarde de euro sunt alocate programelor operaționale finanțate din fonduri structurale, iar 8 miliarde revin Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Situaţia reală
În realitate, avem func ționale doar 2 din 10 autorități de management acreditate care să lucreze cu fonduri europene, lucru confirmat pentru „Evenimentul zilei” de europarlamentarii Daniel Buda și Siegfried Mureșan. Un alt motiv pentru care ţara noastră nu a accesat bani europeni, cu toate că suntem la jumătatea exercițiului financiar, este sistemul informatic asumat de România la Bruxelles, care de trei ani a fost nefuncțional. PSD a anunțat, săptămâna trecută, că problema sistemului IT a fost remediată.
Accesare zero
În programul de guvernare, PSD și-a propus „accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de 72,5% (92,3 miliarde lei) până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023”. Surse din PSD ne-au declarat că la acest capitol stăm dezastruos. „Sunt o groază de programe care stau în stand by și oamenii încă așteaptă. N-ai cum să depui proiectul pentru că nu ai ghidul. O parte dintre ghidurile pe agricultură au fost făcute, au fost trimise la Bruxelles, iar cei de acolo le-au întors înapoi pentru că nu au fost bine făcute, iar noi urmam să le retrimitem, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Degeaba vrei să depui pentru accesare dacă n-ai ghidul, pentru că nu ai în baza a ce să depui. Exercițiul financiar a început de 2 ani și noi nu știm dacă am accesat ceva. La noi se tot vorbește de exercițiul financiar trecut”, au declarat sursele PSD pentru EVZ.