Guvernul aruncă responsabilitatea pe umerii județelor. Cum se decid noile restricții

Guvernul aruncă responsabilitatea pe umerii județelor. Cum se decid noile restricții

Executivul a aprobat, miercuri seara, Hotărârea de Guvern privind noile restricții care vor intra în vigoare din data de 1 august în baza propunerilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență care fac referire, in principal, la păstrarea distanței fizice în locurile aglomerate și la purtarea măștii de protecție.

În ședință nu s-a mai discutat despre restricțiile de pe plaje, măsurile rămân aceleași, cu mici modificări. Mai exact „accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanțare fizică. Utilizarea plajei se va face cu menținerea unei distanțe de cel puțin 2 m între persoane în orice moment, cu excepția persoanelor aparținând aceleiași familii și a minorilor însoțiți de adulți”.

Accesul persoanelor pe suprafețele de plaje amenajate cu șezlonguri se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlonguri, cu excepția celor utilizate de persoanele aparținând aceleiași familii și de minorii însoțiți de adulți, și cu respectarea normelor legale. Aceleași reguli de distanțare fizică se aplică și pentru suprafața de 30% fără șezlongur

În ceea ce privește organizarea activității pe terase este impusă lrea  numărul de clienți care se află același timp pe terase, la numărul de locuri disponibile pe scaun. „Știm foarte clar că foarte multe terase se transformă pur și simplu discoteci, în cuburi. De fapt sunt cluburi mascate. Și aici, evident că riscul epidemiologică este foarte mare în cazul desfășurării altor activități decât activitățile de servire a mersei sau de consum de băuturi alcoolice sau nealcoolice.  Și atunci, măsura este aceea de limita numărul clienților la numărul de locuri pe scaune care există pe terasă”, a precizat Ludovic Orbn.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea s-a aprobat propunerea de impune obligativitatea portului măștii și în aer liber, în anumite spații, în anumite intervale orare. „Practic, noi vom împuternici comitetelor județene pentru situații de urgență de a decide această măsură de obligativitate aportului măști în anumite spații deschise în aer liber, care sunt foarte aglomerată și unde nu există posibilitatea asigurării unei distanță fizice de protecție de minim 1,5 metri”. A explicat premierul.

El a făcut referire la piețele foarte aglomerate unde circuitele nu perme păstrarea distanței fizice și  unde se formează cozi.  A dat ca exemplu falezele. „Faleza Glați, sâmbătă și duminică între orele 19 și 22 acolo foarte aglomertă, nu ai cum să păstrez distanța fizică de protecție. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivități sau sebări. Știm că localitățile, mai ales că in perioadă electorală se vor organiza zile ale localităților și alte tipuri de activități. Și va trebui să se ia astfel de măsuri de obligativitatea a portului măștii. Măsura este doar în anumite spații în aer liber și doar în intervalele orare în care  există aglomeraț.

Ludovic Orban a vorbit și despre cursele feroviare sau rutiere aglomerate cu navetișt, care sunt obligați să aștepte în stații. „În concluzie, noi permitem prin Hotărârea de Guvern, prin  anexă, adoptarea unor astfel de decizii de către comitetele județean pentru situații de urgență, la propunerea direcțiilor de sănătate, care trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferite categorii de activități. Ele se vor dispune loco, adică acel comitet județean dispune obligativitatea portului măști pentru anumite activități și în intervele orare în care se creează aglomerația”,  a încheiat Ludovic Orban.

 

.