Guvernul alocă 53 de milioane de euro pentru amenajarea a 71 de cămine de bătrâni
- Antoaneta Etves
- 2 februarie 2011, 18:06
Guvernul vrea să aloce 230 de milioane de lei pentru construirea a 71 de cămine de bătrâni. Primarii trebuie să solicite construirea unor asemenea locaţii în oraşul lor până pe 30 martie 2011.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului de Interes Naţional “Dezvoltarea Reţelei de Cămine pentru persoane vârsnice”, construirea căminelor va demara în luna aprilie a acestui an, iar banii necesari amenajării centrelor se vor asigura din bugetul Ministrului Muncii. În plus, autorităţile locale pot amenaja astfel de centre prin parteneriat public-privat.
Numai că nu orice primărie poate depune cerere: autorităţile au pus pe hârtie şi ce oraşe pot cere înfinţarea unor astfel de centre. Motivul: căminele ar urma să fie amenajate în foste unităţi sanitare care vor fi desfinţate. “Vor fi asistate un număr de 2.500-4.800 de persoane vârsnice în căminele nou înfiinţate, se vor asigura condiţii decente de viaţă pentru persoanele vârsnice dependente şi se va preveni degradarea autonomiei funcţionale a persoanelor vârsnice dependente pe o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, se vor asigura servicii de îngrijire şi asistenţă corespunzătoare nevoilor individuale ale fiecărei persoane asistate”, se pecizează în actul normativ. Se va reduce numărul internărilor bătrânilor Autorităţile spun că proiectul va ajuta înclusiv familiile care nu pot să mai aibă grijă de persoanele vârsnice şi că, prin înfiinţarea căminelor, se va reduce numărul internărilor vârsnicilor care suferă de afecţiuni cronice generatoare de dependenţă. Astfel, la capitolul "Scop", autorităţile au trecut şi : “întărirea suportului acordat familiilor care nu mai pot asigura îngrijirea tradiţională a persoanelor vârsnice dependente, creşterea responsabilităţii autorităţilor locale faţă de persoanele vârsnice care necesită îngrijire şi suport pentru a-şi continua viaţa în condiţii decente şi cu respectarea demnităţii, dar şi reducerea numărului de spitalizări a persoanelor vârsnice care suferă de afecţiuni cronice generatoare de dependenţă”. 65 de milioane de lei în 2011 Anul acesta, Guvernul vrea să aloce 65 de milioane de lei pentru acest program, iar pentru 2012 şi 2013 specialiştii finanţelor au trecut pe hârtie câte 82,5 milioane de lei. “Finanţarea Programului se realizează pe baza proiectelor elaborate de autorităţile administraţiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale”, se mai precizează în draft. Proiectele ar urma să fie evaluate de Ministerul Muncii, autoritatea care va decide, dealtfel, şi cine va primi finanţare şi cine nu. Spitalul Caritas, singurul transformat din Bucureşti Potrivit listei, în Capitală, doar pentru spitalul Caritas se va putea depune cerere de finanţare, iar în cazul Ilfovului, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a propus două spitale: “Dr. Maria Burghele” Buftea şi Spitalul Comunal Periş. În Buşteni s-a propus Preventoriul TBC Poiana Ţapului.