Guvernul a pregătit surpriza de Crăciun pentru români. Ce ne așteaptă în 2021
- Mihnea Talau
- 14 noiembrie 2020, 18:30
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Demnitarul a dezvăluit că la ministerul de Finanţe există discuţii privind prelungirea măsurii amânării ratelor.
Florin Cîțu a spus, însă, că nu poate face publice mai multe detalii până la apariţia formei finale a deciziei.
„Există discuţii (pentru prelungirea amânării ratelor), dar detalii nu vă pot da acum, pentru că nu avem o formă finală, şi orice detalii ar ieşi acum ar pune în pericol o formă finală care să fie în beneficiul cetăţenilor”, a spus Florin Cîţu.
Moratoriul privind amânarea ratelor la credite, care a fost aplicat în acest an pentru a susţine persoanele fizice şi companii care aveau credite bancare şi care au avut probleme financiare din cauza crizei coronavirusului, expiră la 1 ianuarie 2021. Băncile au primit mai mult de 150.000 cereri de amânare a plăţii ratelor de când a fost pusă în aplicare măsura, în aprilie 2020.
Negocieri pentru amânarea ratelor
Potrivit unuei declarații ale lui Florin Cîțu, din urmă cu câteva săptămâni, amânarea ratelor pentru clienții băncilor persoane fizice și juridice cu până la nouă luni a fost o negociere nu foarte simplă, dar este cel mai generos program din Uniunea Europeană, a fost greu pentru sistemul bancar pentru că a însemnat costuri, pe care le-au acceptat în aceste condiții dificile:
„Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate și acum ne gândim împreună cu sistemul bancar ce facem după 1 ianuarie. Este clar că economia încă nu și-a revenit și s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilități și atunci trebuie să găsim tot împreună soluții după 1 ianuarie ca atît sistemul bancar, cât și clienții băncilor să nu sufere, și nici economia.
Am încercat să împărțim costul acestei criză, să-l suportăm toți, nu numai o parte din economie, scrie zf.ro.
Se vede clar o schimbare de paradigmă și din partea Guvernului, și din partea Băncii Centrale, și în modul în care lucrăm cu sistemul bancar. Nu pot să sper decât că vom continua la fel și în perioada următoare.
S-ar putea să avem în continuare nevoie de o astfel de facilitate după 1 ianuarie”, a conchis Cîțu.