Cât de mult a afectat pandemia economia din România. Cifrele sunt de necontestat

Cât de mult a afectat pandemia economia din România. Cifrele sunt de necontestatSursa foto: Arhiva EVZ

Din cauza pandemiei și condițiilor meteo nefavorabile, producția de vin a scăzut semnificativ în România în acest an.

Pandemia prelungită provocată de coronavirus creează mari bătăi de cap și la nivelul de economie. Unul dintre sectoarele afectate serios este cel al vinificației. În România, producția de vin a scăzut un procent de 7 la sută față de anul precedent și cu 12 la sută față de media înregistrată în ultimii ani. O altă cauză pentru acest regres este legată și de condițiile meteo nefavorabile.

Pau Roca, directorul general al Organizației Internaționale a Vinului, a vorbit, la data de 27 octombrie, despre primele estimări ale producției mondiale de vin aferentă anului 2020: pe baza informațiilor colectate din 30 de țări, care reprezintă 84% din producția mondială în 2019, se înregistrează pentru anul 2020 o producție mondială de vin (cu excepția sucurilor și musturilor) estimată între 253,9 și 262,2 milioane hl, cu o estimare medie la 258 milioane hl. Producția din 2020 pare a fi în concordanță cu anul precedent: + 1% comparativ cu 2019.

Și Italia este în scădere

În schimb, la nivelul Uniunii Europene, volumul producției din acest an este estimat la 159,0 mil. hl (excluzând sucurile și musturile), cu aproximativ 5% mai mult decât în ​​2019. Acest volum relevă o creștere anuală de 7 mil. hl comparativ cu 2019, conform lantulalimentar.ro.

Față de anul 2019, Italia a înregistrat și e a o scădere cu un procent - 47,2 mil. hl. În schimb, Franța - 43,9 mil.hl a înregistrat o creștere a producției față de anul precedent, cu 4 la sută, iar Spania - 37,5 mil. hl cu 11 la sută.

A scăzut cererea pe piața mondială

Organizația Comună a Pieței vinului din UE oferă subvenții pentru reglementarea volumelor, precum ajutoarele acordate pentru recoltarea în verde. În anumite regiuni italiene, franceze ori spaniole, producătorii de vinuri au decis să-și stabilească volumele vinificate la un nivel inferior celui din anul 2019 din cauza scăderii cererii pe piața mondială a vinului, menționează sursa citată.

O creștere  față de 2019 este înregistrată și în alte țări mari producătoare de vin din Uniunea Europeană, precum Germania (8,9 mil. hl, + 8% / 2019), Ungaria (2,9 mil. hl, + 22% / 2019) și Austria (2,7 mil. hl, + 10% / 2019). Acestea arată niveluri de producție care sunt în linie sau chiar peste mediile lor din ultimii cinci ani.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News