După ce în iunie 2021 a blocat folosirea rețelei de socializare Twitter în țară, pe motiv că că avea o „misiune suspectă” împotriva guvernului nigerian şi că tolera pe platforma sa mesajele liderului unui grup separatist incitând la violenţă în sud-estul Nigeriei, guvernul de la Abuja a anunţat miercuri seară ridicarea suspendării.
„Preşedintele Muhammadu Buhari a aprobat ridicarea suspendării Twitter în Nigeria de astăzi de la miezul nopţii”, a anunţat directorul Agenţiei naţionale pentru dezvoltarea tehnologiei informaţiei, Kashifu Inuwa Abdullahi, citat într-un comunicat.
Autorităţile nigeriene afirmă că, după mai multe luni de negocieri, Twitter a aderat la „toate condiţiile stabilite de guvernul federal”, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea şi gestionarea conţinuturilor care nu respectă legile din Nigeria.
Twitter nu a confirmat deocamdată acest anunţ şi nici nu a reacţionat miercuri seară, transmite Agerpres.
Abuja a anunţat la începutul lui iunie 2021 suspendarea Twitter pentru „o perioadă nedeterminată”, în special după ce a acuzat reţeaua socială că are o "misiune suspectă" împotriva guvernului nigerian şi că tolerează pe platforma sa mesajele liderului unui grup separatist incitând la violenţă în sud-estul Nigeriei, cea mai populată țară din Africa.
Ștergerea mesajului președintelui
Suspendarea Twitter a intervenit la două zile după ce reţeaua socială i-a şters un mesaj preşedintelui Muhammadu Buhari.
Şeful statului ameninţase „să îi trateze cu un limbaj pe care îl înţeleg” pe cei responsabili de violenţele actuale din sud-estul Nigeriei - atribuite de autorităţi separatiştilor igbo - şi reînvie amintirile teribile ale războiului din Biafra care a făcut mai mult de un milion de morţi în anii 1960.
Gest „patriotic”
Suspendarea Twitter, apoi ordinul guvernului către media audiovizuale de a-şi şterge conturile pe această reţea socială într-un gest „patriotic”, a suscitat o profundă consternare în Nigeria, ţară cu o populație tânără, foarte conectată la internet, unde Twitter este un instrument important de contestare socială.
Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au acuzat imediat Nigeria pentru suspendarea Twitter.