Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul a blocat retrocedările şase luni
Guvernul a blocat retrocedările şase luni

Guvernul a blocat retrocedările şase luni

Executivul a decis elaborarea unei noi legi, după ce a constat ilegalităţi "grave" la ANRP.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu, susţine că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registre de evidenţă.
Aceasta a precizat că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.
Adeverinţe medicale stranii, pentru foşti fumători
"Sunt şi celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinţe emise de medicul de familie şi rapoarte medicale, în care diagnosticele invocate au fost infecţii urinare, fost fumător şi consumator de etanol. S-a mai constatat că dosarele de despăgubire au fost atribuite în vederea evaluării proprietăţilor către aceleaşi 12 societăţi din 34 înregistrate sau către aceiaşi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53", a explicat Danielescu.
Suma totală plătită în 2010 societăţilor de evaluare s-a ridicat la circa trei miliarde lei, din care 91% către cele 12 societăţi, iar în 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot către cele 12 societăţi.
Ungureanu a sesizat Parchetul
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la ANRP.
Verificările au mai indicat că nu a fost respectată cronologia emiterii titlurilor de plată în funcţie de ordinea depunerii cererilor de opţiune şi că nu au fost exercitate căile legale de atac împotriva procedurilor de executare silită, onorariul avocatului fiind în multe cazuri chiar mai mare decât cuantumul despăgubirii.
O altă situaţie identificată a fost cea în care şefa serviciului de contencios nu avea studii juridice, ci de psihologie.
Nu se vor emite titluri de proprietate timp de şase luni
Guvernul a decis, ieri, suspendarea pentru o jumătate de an a emiterii titlurilor de despăgubire pentru casele şi terenurile naţionalizate de fostul regim comunist. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu.
"Este vorba de suspendarea pe o perioadă de şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire către Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor, a emiterii titlurilor de conversie şi a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri", a spus Suciu. El a precizat că în acest interval de şase luni va fi elaborat un alt act normativ care va reglementa procesul de retrocedare.
"S-a constatat că pentru 80% dintre cazurile în care s-au emis decizii de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor.“
DORINA DANIELESCU, preşedinte ANRP

479,7
este suma prevăzută la capitolul "Despăgubiri" în bugetul ANRP. Suma necesară pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite este de 1,6 miliarde lei
PROCES

Fostul şef, acuzat de corupţie
Dorina Danielescu, fost procuror- şef DIICOT, a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.
Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu, care este acuzat într-un dosar de corupţie.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iunie – august 2011, Baciu a pretins şi a primit foloase materiale pentru a-i determina pe funcţionarii din cadrul aceleiaşi instituţii să urgenteze “finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndreptăţite la despăgubiri în baza Legii 10/2001".
Citiţi şi:

  • Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de comuniști
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: