Sumă-record pentru pensiile speciale, în 2023. Ce a decis Parlamentul

Sumă-record pentru pensiile speciale, în 2023. Ce a decis Parlamentul

Guvernanții închide ochii atunci când vine vorba de pensiile speciale. Bugetele Camerei Deputaților și Senatului pe anul 2023 sunt imense pentru plata pensiilor foștilor senatori și deputați.

Deoarece parlamentarii nu au adoptat o formă acceptabilă din punct de vedere constituțional cu privire la eliminarea pensiilor speciale pentru foștii deputați și senatori, cele două Camere sunt nevoite să aloce sume imense în 2023, dublu faţă de 2022.

În această perioadă, coaliţia de guvernare se dă de ceasul morții cu privire la stabilirea bugetului pentru 2023, din care vor fi plătite şi pensiile contributive, dar şi cele speciale, acestea din urmă fiind în continuare subiectul multor controverse, după ce România s-a angajat prin PNRR să le desființeze. Deocamdată nimeni nu are curaj să se atingă de ele.

 Sumă record pentru plata pensiilor speciale în 2023

În bugetul pentru 2023, Camera Deputaților are alocate 35 milioane de lei, iar Senatul, 20 de milioane de lei. Peste 800 de foşti parlamentari încasează în prezent pensii speciale. La Camera Deputaţilor, spre exemplu, numărul pensionarilor speciali a ajuns la 578, în creştere de la lună la lună. Și la Senat numărul creşte, iar în prezent sunt 251 de foști senatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul actual, peste 3 milioane de lei pe lună sunt alocați pentru pensiile speciale ale foștilor deputați și parlamentari. Cea mai mare pensie specială a unui fost deputat este de peste 12.000 de lei şi se calculează în funcție de numărul de mandate și de anii petrecuți în Parlament.

În ceea ce privește pensiile magistraților, cea mai mare depășește 40.000 de lei lunar, în timp ce valoare medie este de aproximativ 20.000 de lei pe lună. În România există peste 4.700 de foști magistrați care încasează indemnizații de serviciu.

Guvernanţii nu a luat încă nicio măsură pentru modificarea legislație

În ciuda presiunilor care se fac de ani de zile cu privire la aceste pensii inventate doar în România şi de care nu mai scăpăm, dar și din partea Comisiei Europene, guvernanții nu a luat încă nicio măsură pentru modificarea legislației, deși termenul limită ar fi trebuit să fie 31 decembrie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că dezbaterile pe această temă se desfășoară în cadrul Coaliției, sub ghidajul Comisiei, și că legea există, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial și adoptată anul viitor.

„Aștept discuțiile finale cu Comisia. Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3. Comisia chiar a spus că ne recomandă să nu ne grăbim, ne mulțumește că am fost deschiși la dialog și să discutăm până ajungem la un acord final”, a declarat Marius Budăi.

Potrivit surselor, pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor vor beneficia și ele de majorări de anul viitor, în cadrul ordonanței trenuleț, denumită astfel deoarece presupune modificarea mai multor acte normative, cu privire la majorarea pensiilor și salariilor, urmează să fie aprobată astăzi în ședința de guvern, informează RTV.