Vanzarea cabinetelor medicale a fost suspendata

Vanzarea cabinetelor medicale a fost suspendata

O mica parte dintre cei peste 16.000 de doctori vizati de lege au apucat sa-si cumpere cabinetele.

Aplicarea legii prin care medicii de familie si specialistii puteau cumpara cabinetele medicale in care-si desfasoara activitatea a fost suspendata de Curtea Constitutionala (CC), deocamdata pentru 45 de zile.

Decizia a fost luata dupa ce un consiliu local din Solont (judetul Bacau) a refuzat sa vanda spatiile in care functioneaza cabinete medicale la solicitarea prefecturii, iar CC a acceptat ca legea nu este constitutionala. Asta in conditiile in care, in alte patru cazuri judecate, Curtea a declarat legea constitutionala.

Decizia nemultumeste medicii,  pentru ca doar o mica parte dintre ei au reusit sa-si cumpere cabinetele. In Capitala, spre exemplu, primaria a vandut in jur de 25% din spatiile in cauza. Situatia trebuie lamurita acum de legiuitor, respectiv de guvern, pana la inceputul lunii decembrie. Daca nu o face, legea ar putea fi suspendata definitiv.

„Legea incalca Constitutia”

„Curtea Constitutionala a acceptat sa suspende aplicarea acestei legi pentru ca incalca Constitutia. Consiliile locale sunt obligate in mod abuziv sa-si vanda bunuri aflate in proprietate privata, fara o despagubire justa si prealabila. Sunt incalcate prevederile articolului 44 din Constitutie, care garanteaza ocrotirea dreptului de proprietate privata indiferent de titular, si ale articolului 120, care consacra principiile descentralizarii si autonomiei locale”, explica avocatul Gabriel Ionita, cel care a reprezentat in instanta consiliul local in cauza.

Doar 25% din cabinete, vandute in Capitala

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si comisiile din cadrul autoritatilor locale care se ocupau de privatizari stiu de suspendarea legii. „Comisia de la Primaria Bucuresti a functionat pana saptamana trecuta. La nivelul Capitalei au fost cumparate de medici in jur de 25a din cabinete. Procedura este destul de complicata. Pentru spatiile respective trebuie facute intabulare, cadastru”, ne-a declarat Teodora Stoian, sefa comisiei care se ocupa la nivelul Capitalei de vanzarea cabinetelor medicale. Ea se declara insa surprinsa de faptul ca in patru cazuri luate in discutie in aceasta vara, CC a declarat legea constitutionala, iar in octombrie nu a mai fost constitutionala.

Pe de alta parte, reprezentantii MSP sustin ca rezolvarea problemei nu tine de ei: „MSP a luat act de decizia Curtii. Acum legea este transmisa parlamentului si guvernului, care au termen 45 de zile ca sa gaseasca o solutie pentru a iesi din neconstitutionalitate”.

„Doctorii au ramas in aer”

Medicii vizati de actul normativ se declara bulversati de suspendare. „Unii doctori au inceput sa plateasca firme de avocatura, sa faca cadastru pentru spatiile respective, proceduri care dureaza. Acesti doctori raman in aer. Indiferent daca aceasta solutia de vanzare este buna sau nu, odata pornita, ea trebuie sa fie finalizata”, comenteaza Tereza Franciuc, de la Comisia de Medicina de Familie a Colegiului Medicilor Bucuresti.

Alti doctori spun ca achizitionarea acestor cabinete ii ajuta sa-si pastreze independenta profesionala. „Medicii nu au voie sa schimbe destinatia acestor spatii, insa daca sunt ale lor au interesul sa le modernizeze. Ma afecteaza aceasta suspendare, pentru ca speram la o oarecare independenta: atunci cand se fac contractele cu casele de asigurari mai exista amenintari de genul „te dau afara din spatiu daca nu faci contract”. Daca suntem proprietari, ne punem la adapost de aceste ingerinte administrative”, afirma doctorul de familie Cristian Sever Oana, de la Policlinica „Sf. Mina”, din Bucuresti.

CONDITII

Cabinetele, vandute cu maximum 70 euro/mp

Ordonanta de Guvern privind vanzarea cabinetelor medicale a intrat in vigoare la jumatatea anului 2006 si permite medicilor de familie si specialistilor din ambulator sa devina proprietarii cabinetelor in care lucreaza pentru sume mult mai mici decat pretul pietei. In toata tara sunt peste 16.000 de doctori care se inscriu in aceasta categorie, dintre care 12.000 sunt medici de familie.

Pretul de vanzare al cabinetelui difera in functie de zona. Astfel, in localitatile de gradul 0, cum este si Capitala, pretul maximal este de 70 euro/mp. Pentru localitatile de rangul I, pretul a fost stabilit la 50 euro/mp , sumele scazand pana la 15 euro/mp, pentru localitatile de rangul V. Pretul de vanzare al terenului pe care se afla cabinetul este de 1 euro/mp, pentru o suprafata de maximum 250 mp. Pentru restul, terenul se vinde la pretul pietei.

Ne puteți urmări și pe Google News