Liderul PIN, Cozmin Guşă, a propus, astăzi, mutarea Gării de Nord în zona Chitila în scopul construirii a zeci de mii de locuinţe pe terenul eliberat şi descongestionarea traficului din nordul şi nord-vestul Capitalei.
"Avantajele mi se par multiple. Rezolvăm foarte multe probleme legate de mediu, de criza de locuinţe, de transport dacă mutăm Gara de Nord în afara oraşului", a declarat deputatul Cozmin Guşă. Proiectul este legat de cel al extinderii metroului până la Laromet, magistrală care va asigura legatura cu cartierele Bucureştiului.
În acest sens, el le-a trimis propunerile, prin intermediul unei adrese oficiale, premierului Călin Popescu Tăriceanu, miniştrilor transporturilor, Ludovic Orban, al dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţei, Laszlo Borbely, precum şi primarului general al Capitalei, Adriean Videanu.
Guşă a mai propus şi desfiinţarea liniei de cale ferată Chiajna-Cotroceni şi a gării Cotroceni.
Conform calculelor prezentate de Guşă, s-ar elibera circa 200 de hectare, ceea ce ar permite construcţia a minimum 70.000 de locuinţe, în timp ce necesarul în Capitală este de aproximativ 135.000 de locuinţe.
În opinia lui Guşă, prin construirea noii Gări Bucuresti, se va putea crea şi un sistem integrat de transport pentru Capitală, respectiv integrarea transportului feroviar cu cel rutier inter-orăşenesc, cu cel subteran şi de suprafaţă ale Capitalei, dar şi cu cel aerian, printr-o legătură ieftină, de suprafaţă, cu Aeroportul internaţional Otopeni.
"Gara de Nord, ca şi clădire, poate să rămână Muzeul CFR. Clădirea, care este foarte frumoasă poate fi renovată, dar fără liniile de cale ferată", a mai spus Guşă.
El a estimat că noua construcţie a gării poate fi finalizată în maximum trei ani, iar infrastructura necesară în doi ani de la terminarea construcţiei, menţionânâd că scoaterea liniei de cale ferată nu poate costa mai mult de zece milioane de euro şi că şina de cale ferată şi celelalte materiale pot fi refolosi.
(13:35)