Grupul Tinmar, strategia pentru energie regenerabilă și investiția la CE Oltenia

Grupul Tinmar, strategia pentru energie regenerabilă și investiția la CE OlteniaBalcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Accelerarea tranziției către energia regenerabilă este un obiectiv economic necesar pentru asigurarea independenței energetice a Uniunii Europene și îndeplinirea angajamentelor  asumate prin Acordul Green Deal (Pactul Verde European).

“Strategia Grupului Tinmar, încă din 2011 a fost concentrată pe înființarea și dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă, urmând practic un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite în cadrul companiei.

Astfel, în 2012, Grupul a început prima etapă a planului investițional, dezvoltând de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalată de 50 Mwp.

În decursul ultimilor 3 ani, Grupul  Tinmar a continuat strategia de dezvoltare printr-o politică de achiziții de parcuri fotovoltaice în funcțiune. Compania a investit în acest sens  peste  50 de milioane de euro, reușind astfel să își dubleze capacitatea instalată din portofoliu, operând în prezent peste 105Mwp putere instalată în parcuri fotovoltaice.” Declară Carla Corb, Marketing & Corporate Communication Director.

În linie cu politicile de decarbonizare și independența energetică a Uniunii Europene, pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic și să asigurăm o mai mare eficiență energetică. În acest scop, Grupul Tinmar alocă pentru investiții în energie regenerabilă un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru următorii 3 ani de zile pentru a continua politica de expansiune.

Astfel, compania are 3 direcții strategice investiționale:

O primă componentă investițională se referă la parteneriatul cu CEO către care compania va aloca peste 50% din capitalul investițional. Astfel se vor pune în funcțiune:

  • 4 centrale fotovoltaice împreună cu CE Oltenia – capacitatea instalată de 280 MWp, până în 2025
  • la care se adaugă o centrală pe gaz cu o putere instalată de minim 475MW, până în 2027.

Pentru derularea acestui Parteneriat cu Grupul  CE Oltenia, au fost înființate societăți cu capital mixt Tinmar Energy și CE Oltenia, după cum urmează:

  • Proiectul 1, Societate mixtă de tip SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 83 MW - SE Rovinari;
  • Proiectul 2, Societate mixtă SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 112 MW- SE Turceni;
  • Proiectul 3, Societate mixtă SPV privind implementarea unui parc cu putere instalata de 66MW Pinoasa, SE Rovinari;
  • Proiectul 4, Societate mixtă SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 19 MW Bohorelu SE Rovinari;
  • Proiectul 5, Societate mixtă SPV privind implementarea unui bloc de minim 475 MW pe gaz natural la SE Turceni.

Astfel în data de 17.07.2023 în prezența Dlui Ministru al Energiei, Sebastian Burduja, părţile au semnat contractele de finanțare pentru cele 5 proiecte.

Proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice și de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni. Conform calendarului estimativ, parcurile  fotovoltaice vor fi operaționale în 2024 iar centrala pe gaz în 2026.

Aceste contracte de finanțare reprezintă un pas important în direcția unei economii verzi și durabile, oferind oportunități de creștere și dezvoltare pentru România.

O a doua componentă investițională va fi alocată pentru achiziționarea de parcuri operaționale, în timp ce a treia componentă investițională, va fi alocată dezvoltării și construcției de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare.

„Pe termen mediu, ne dorim să depășim 1 GWP în capacități de producție deținute în proprietate sau în operare.” A declarat Carla Corb – Marketing & Corporate Communication Director – Tinmar Energy.

 

Despre Tinmar:

Tinmar este un antreprenoriat românesc solid, dedicat livrării serviciilor integrate de utilități – electricitate, petrol și gaze naturale – clienților industriali și domestici.

Tinmar și-a început activitatea în 2001, prin comercializarea produselor petroliere, dar în următorii ani și-a diversificat domeniile de activitate, devenind în 2007 furnizor de energie electrică, iar în 2009 prima companie românească listată la European Energy Exchange. În 2012 a intrat pe segmentul producătorilor de energie regenerabilă.

Competitivitatea și responsabilitatea socială rămân prioritățile companiei. Principalele valori ale Tinmar sunt profesionalismul, flexibilitatea, transparența, orientarea către client și dezvoltarea permanentă.

 

Despre CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe baza de cărbune din România care deține 7 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2295 MW, și care oferă:

  • energie de bază în Sistemul Energetic Național, acoperind o cotă de max. 20% din producția de energie din SEN;
  • energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 7 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar);
  • energie performantă, având un proces de producție eficient și fiabil prin prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente;
  • energie curată, îndeplinind toate cerințele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de cca un miliard de euro) și este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalații de desulfurare a gazelor de ardere și instalații de evacuare în șlam dens a zgurii și cenușii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Capitalul social: 270 milioane lei.

Cifra de afaceri: 3,3 miliarde lei.

Numărul de personal: peste 10.000.